Skyldnere ryger i retten uden varsel

17. dec 2010, 22:46
Normalt får skyldnere 10 dage til at indfri en gæld, inden de ryger i retten. Men ikke i disse dage.

"Betal inden 10 dage og undgå at komme for en dommer."

Sådan lyder den skriftlige opfordring normalt, når en virksomhed assisteret af et inkassobureau er ved at miste tålmodigheden med folk, som de mener, skylder dem penge.

Men ikke i disse dage, hvor skyldnere i tusindvis bliver konfronteret med, at de har gammel gæld.

"Mange skyldnere ryger direkte i fogedretten uden at få den sædvanlige 10 dages frist til at betale, fordi det ikke er muligt at overholde den normale varsling," siger Karsten N. Müller, der er formand for brancheforeningen Danske Inkassoadvokater.

Både inkassobureauer og inkassoadvokater oplever her i dagene op til årsskiftet voldsom travlhed.

Læs også: Inkassobureauer i panik vildleder skyldnere

Grunden er, at danskerne skylder virksomhederne milliarder af kroner, som kreditorerne skal skynde sig at få fogedrettens dom for inden nytår. Der indtræder nye regler, der medfører, at op mod halvdelen af skyldnernes gæld kan blive forældet.

Vinke farvel til penge

Forældelse betyder, at virksomheden og inkassovirksomheden må vinke endegyldigt farvel til penge.

Det ønsker de ikke, så inkassoadvokater – og bureauer lægger et hidtil uset pres på fogedretterne for at få en dommers ord for, at de har et krav.

Det sker altså uden forinden at advare skyldnerne om, at de tager retslige skridt. Det er normalt ikke lovligt, men inkassoloven giver kreditorerne mulighed for at gå direkte til domstolen, hvis der er overhængende risiko for, at gælden bliver forældet.

Det kan Mona Jørgensen, der afdelingsleder i Fogedretten i Næstved, bekræfte.

"Firmaerne er kommet sent ud af starthullerne. Jeg sidder her med en kæmpe bunke på 700 begæringer om at behandle gældssager, og dagligt kommer der yderligere 150-200," siger Mona Jørgensen.

Læs også: Inkassobureauer: Hyr en advokat

I Næstved - som i andre fogedretter - udfordrer juletravlheden vagtplanerne og det personale, der skal kvittere for at modtage begæringerne fra inkassovirksomhederne.

Der er en vej ud

For har de inden nytår fået dokumentation for, at de har henvendt sig i fogedretten med begæringen, er det tilstrækkelig for at undgå forældelse.

Skyldnerne har en allersidste mulighed for at undgå at se en dommer, der på en kreditors forlangende kan gøre udlæg i eksempelvis en bil, et huslejedepositum eller en fremtidig overskydende skat.

Muligheden er - inden de skal møde i retten - at betale, hvad virksomheden mener, de skylder - eller indgå en aftale om afdrage gælden.