Skriv en ansøgning! Det virker sgu

22. maj 2012
Myten om netværket er stærkt overdrevet, siger karriererådgiver. Hver anden rammet plet med en god gammeldags ansøgning, viser undersøgelse.

Netværk, netværk, netværk. Det er et moderne mantra, som ledige får ørerne tudet ørerne fulde med, når de skal søge arbejde.

Men faktisk får netværk baghjul af den gammeldags jobansøgning. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har foretaget for Avisen.dk blandt 406 danskere.

For knap 50 procent var en jobansøgning den primære årsag til, at de fik deres seneste job. Under 20 procent peger på deres professionelle eller private netværk.

Myten om bekendtskabet

Undersøgelsen glæder Bodil Damkjær, der har arbejdet med karriererådgivning og jobsøgning siden 1997. Den punkterer nemlig en skrøne, hun ofte ramler ind i.

”En af myterne om jobsøgning er, at 70-80 procent får deres job via netværk. Det er skidt, fordi det kan betyde, at man prioriterer sine ressourcer forkert, når man leder efter job,” siger Bodil Damkjær.

Mange har en overdreven opfattelse af netværkets betydning for at komme i arbejde, mener hun.

"Den huserer blandt karriererådgivere, jobcenter-konsulenter og andre, der gør sig kloge på det her” siger Bodil Damkjær.

Hun er ikke den eneste, der er opmærksom på, at netværkets rolle til tider overvurderes.

"Det kom bag på os"

De seneste to år har CA a-kasse, der har 42.000 medlemmer inden for business, ledelse og økonomi, spurgt dagpengemodtagere, hvordan de kom i arbejde.

I 2011 fik 44 procent deres nuværende job ved at skrive en ansøgning, mens 15 procent fandt jobbet via netværk.

For 2010 var tallene 55 procent for ansøgninger og 24 procent for netværk.

”Det kom faktisk lidt bag på os. Vi havde en fornemmelse af, at netværk spillede en større rolle. Vores konklusion er, at den gode, gammeldags måde med ansøgninger er rimelig effektiv,” siger forsikringschef i CA a-kasse, Lars Christensen.

Alle kneb gælder

Ligesom Bodil Damkjær anbefaler han, at ledige bruger alle kneb i jagten på et job – herunder at netværke.

Men der har været meget fokus på netværk frem for den traditionelle jobansøgning i de seneste par år, siger Lars Christensen.

”Så er man måske røget i den anden grøft og har man brugt mange ressourcer på netværk. Det er vigtigt, at det ikke er det eneste, man gør,” siger Lars Christensen.

Han understreger, at der kan være store forskel på, hvor effektivt et værktøj, netværket er, alt efter, hvilken branche man befinder sig i.

skjultitel


Han har måske glemt den gode, gammeldags ansøgning, fordi der har været så meget fokus på, at netværk er den ’gode måde’ at søge efter arbejde. Det er vigtigt at bruge hele paletten.


Lars Christensen
forsikringschef, CA A-kasse