remondis_bil
Remondis er et internationalt firma med base i Tyskland, der på verdensplan beskæftiger 30.000. Foto: Remondis

Skraldestrejke breder sig til flere kommuner: Konflikt har kurs mod arbejdsretten

11. nov 2020, 09:53
Strejken blandt de utilfredse skraldemænd i Remondis har nu bredt sig til flere sjællandske og jyske kommuner. De strejkende medarbejdere står til at blive slæbt i arbejdsretten, mens en voldgift skal afklare stridens kerne.

Opdateret kl. 13: med en udtalelse fra Remondis A/S.

Den overenststridige arbejdsnedlæggelse, der siden fredag har lammet renovationsarbejdet i flere kommuner i omegnen af hovedstaden, breder sig nu til flere byer i hele landet. 

Ondsags morgen har skraldemænd i Remondis A/S også nedlagt arbejdet i Næstved, Slagelse, Ringsted, Sorø og Jammerbugt Kommune.

- Vi har holdt møde her til morgen og folk er stadig utilfredse. På morgenmødet blev de enige om, at strejken skal fortsætte, siger Bjørn Lütjens.

Skraldemændene er vrede, fordi firmaets ledelse nægter at anerkende valget af den person, som medarbejderne har udpeget som lokal tillidsrepræsentant. Remondis A/S har gjort indsigelse mod valget, der nu skal afgøres i en faglig voldgiftsag.

Remondis: Vi lader systemet håndtere det

Fællestillidsrepræsentanten og de andre tillidsmænd i firmaet har bedt deres kolleger genoptage arbejdet, men det har de ikke ønsket, fortæller Bjørn Lütjens. Nærmere tværtimod.

- Der har bredt sig en sympati i firmaet, der gør, at flere nedlægger arbejdet. Jeg har hørt, at kolleger i Jammerbugt Kommune også er gået hjem – i hvert for i dag, siger han.

Onsdag eftermiddag har Remondis offentliggjort en udtalelse på firmaets hjemmeside.

Her skriver de, at den ulovlige arbejdsnedlæggelse bunder sig i, at virksomheden har benyttet sig af arbejdsmarkedsmodellens mulighed for at gøre indsigelse mod valget.

LÆS OGSÅ: Skraldemænd strejker på femte døgn: Firma vil ikke acceptere valg af tillidsmand

Remondis tilføjer, at deres indsigelse kun gælder den ene ud af to tillidsrepræsentanter, der blev valgt.

- Det arbejdsretlige system er i gang, og vi har tillid til, at det system, som arbejdsmarkedets parter arbejder ud fra, vil være med til at håndtere den ulovlige arbejdsnedlæggelse.

Remondis kan derfor ikke udtale sig uddybende, men beklager situation overfor alle berørte medarbejdere, virksomheder, borgere og kommuner, skriver de. 

Skraldemænd foran Amager Forbrænding

Arbejdsnedlæggelsen, der startede fredag morgen, har indtil videre sat en stopper for affaldsafhentningen i kommunerne Brøndby, Gladsaxe, Rudersdal, Lyngby og Gentofte. Der er også lukket ned for afhentning af haveaffald i Københanvs Kommune. 

Ifølge mediet Presse-fotos.dk har skraldemænd her til morgen lavet blokade ved forbrændingsanlægget Amager Ressourcecenter (ARC).

Amager Ressourcenter bekræfter overfor A4 Arbejdsliv at en gruppe skraldemænd har taget opstilling ude foran anlægget, men oplyser at det foregår i god ro og orden og ikke har indvirkning på driften.

Bliver hevet i Arbejdsretten

Det er nu på sjette døgn, at medarbejderne strejker ulovligt. Derfor er næste skridt højst sandsynligt, at skraldemændene bliver slæbt i Arbejdsretten - måske allerede i morgen torsdag.

Her vil skraldemændene blive pålagt at genoptage arbejdet og blive idømt en bod for arbejdsnedlæggelsen.

Bjørn Lütjens arbejder selv i Næstved - en af de kommuner, hvor medarbejderne har nedlagt arbejdet i dag.

- Teknisk set er jeg den eneste skraldemand, der er på arbejde i dag. Vores lærling er i skole, siger han.

Men grundet hans funktion som fællestillidsrepræsentant, sidder Bjørn Lütjens klar i Remondis' hovedkvarter i Brøndby.

- Jeg sidder inde på kontoret sammen med repræsentanter fra 3F og er til disposition, hvis ledelsen har lyst til at tale med os. 

A4 Arbejdsliv har talt med Remondis' kommunikationschef Pernille Andersen. Ligesom i går er meldingen, at Remondis bekræfter, at stridens kerne drejer sig om et tillidsmandsvalg, men at man derudover foretrækker at holde dialogen internt.

Ifølge Bjørn Lütjens har den dialog dog ikke flyttet så meget indtil videre.

- Situationen er uændret. Der er stadig utilfredshed og som det ser ud nu, er vi ikke tættere på en løsning, end vi var igår, siger han.