Skolevogne får fingeren

11. okt 2008
Når vi ser en skolevogn i trafikken, så tænker de fleste os åh nej. Men rigtig mange bliver ikke kun ved det.

 

Køreskoleeleverne oplever i stigende grad danskernes aggressivitet i trafikken, når de er ude at øve sig i at blive gode bilister.

Det er helt normalt, at bilister dytter, giver fingeren, gestikulerer og i enkelte tilfælde finder på endnu grovere chikane mod de utrænede medtrafikanter.

"Trafikanternes adfærd over for skolevogne er blevet markant mere aggressiv over en årrække. Vi oplever jævnligt at få fuck-finger og mange andre tegn," siger formanden for Dansk Kørelærer-Union, René Arnt, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Det groveste, vi har oplevet, er, at skolevogne er blevet jagtet af andre trafikanter med en meget truende adfærd," siger René Arnt, der selv ofte oplever, at bagvedliggende biler trykker hornet i bund, hvis de synes, det går for langsomt.

Den aggressive adfærd i trafikken har kunnet spores i flere år. Mette Møller, der er Ph.d. i psykologi og forsker i trafikadfærd ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU, siger til Newspaq, at det især er den øgede mængde biler i trafikken, der sætter sindene i kog.

"Vi ved generelt, at trængsel er noget, der gør folk aggressive i trafikken. Det, at der kører en langsom bilist foran én og forhindrer én i at nå sit mål så hurtigt, som man kunne tænke sig, det er noget, som gør folk aggressive og irriterer dem," siger Mette Møller.

Hun er ked af, at skolebiler i stigende grad chikaneres, da forskning viser, at trafikanter lærer af hinandens adfærd. Dermed smitter dårlig trafikadfærd af på de kommende bilister.

"Det er jo et problem. De er helt nye i trafikken og er i en situation, hvor de skal lære at opføre sig fornuftigt og derfor er det meget uhensigtsmæssigt, hvis andre trafikanter viser dem dårlig opførsel, for så er det jo det, de lærer," siger DTU-forskeren.

Der er ikke lavet dansk forskning omkring, hvordan bilister opfører sig over for skolevogne, men Mette Møller fortæller, at en helt ny britisk undersøgelse dokumenterer den aggressive tendens.

"Undersøgelsen viser, at når der er trængsel, så opfører bilisterne sig mere aggressivt over for trafikanter med lavere status heriblandt køreskoleelever."

Og den stigende intolerance påvirker køreskoleeleverne negativt.

"Eleverne, som i forvejen er nervøse, bliver jo mere nervøse, når de får det yderligere pres, når biler bruger hornet," siger formanden for kørelærerne, der appellerer til mere tålmodighed og mere passiv kørsel i trafikken.

Dansk Kørelærer-Union, der har 1.250 medlemmer, organiserer lidt over trefjerdedele af de danske kørerlærer.

/Newspaq/

faktaboks