Skoler ødsler med el

25. aug 2008
Alene i juli blev seks millioner kroner brændt af på ferielukkede folkeskoler. Kommunerne vil gerne komme energifrådset til livs, men de kan ikke.

Husk nu at slukke lyset efter dig!

Landets skoleelever får tudet ørerne fulde af, hvor vigtigt det er at spare på strømmen. Men kommuneskolerne selv efterlever ikke de gode råd.

En ny undersøgelse fra Elsparefonden viser, at to tredjedele af landets folkeskoler havde et unødvendigt højt strømforbrug i sommerferien. Alene i juli kunne skolerne have sparet seks millioner kroner.

- Vores indtryk er, at folkeskolerne er mere udpinte end andre kommunale anlæg, så der er behov for at få investeret i bedre lys- og ventilationsanlæg, siger kundechef i Elsparefonden, Christian Jarby.

Kunne spare millioner

Typisk brænder lyset i lokaler, hvor der ikke er nogen til stede, og ventilationsanlæggene høvler løs døgnet rundt.

Gennem forbedrede anlæg vil kommunerne kunne spare 150 millioner kroner om året, vurderer Elsparefonden.

I Kommunernes Landsforening (KL) tager man med kyshånd imod den skærpede opmærksomhed på de galopperende elmålere. Og en mulig besparelse på 150 millioner kroner er ikke skudt over målet:

- Der er helt klart et stort potentiale i at spare på energien. Men vi løber panden mod muren, fordi regeringen forhindrer os i at investere i nye anlæg, siger formanden for KL's Teknik- og Miljøudvalg, Jens Stenbæk (V).

Han refererer til det såkaldte anlægsloft i budgetaftalen mellem regering og kommuner. Regeringen har, for at forhindre en overophedning af økonomien, fastlagt, at kommunerne ikke må bruge mere end 9 milliarder kroner på at bygge og renovere i 2009. Og den pose penge er stor nok til at minimere elregningen, mener velfærdsministeren:

- Kommunerne prioriterer selv deres anlægsudgifter. Så de har mulighed for at prioritere de investeringer, de mener er mest hensigtsmæssige for kommunen, siger Karen Jespersen (V).

faktaboks