Skoler: Nul slik i skoletiden

10. feb 2014, 06:00
Hver fjerde skole har totalforbud mod slik og kage i skoletiden.

Det er slut med kage og flødeboller, når en fra klassen har fødselsdag. En lang række skoler har nemlig indført forbud mod at spise, medbringe og købe slik i skoletiden.

Mere end hver fjerde skoleleder svarer i en rundspørge, som Kristeligt Dagblad har foretaget, at det ikke er tilladt at spise, medbringe eller købe slik og kager i skoletiden.

Og hele 60 procent af de 433 skoleledere svarer, at de på deres skole har skriftlige retningslinjer for slik og kager i skoletiden.

Leg skal erstatte slik

På Holmeåskolen i Brørup i Sønderjylland bliver børnenes fødselsdage ikke længere fejret med medbragt slik og hjemmebagt kage. Det fortæller skoleleder Vivian Møberg.

"Mængden af sukker var ved at tage overhånd. Med 24 elever i hver klasse vil der være lige så mange dage om året, hvor eleverne får kager og slik i skolen til fødselsdage. Derfor har vi valgt at holde det på et minimum," siger Vivian Møberg.

Hun fortæller, at fødselsdagsbarnet i stedet får lov til at bestemme en fælles leg i klassen.

Men på enkelte dage i løbet af året får børnene lov til at slå sig løs. Det gælder for eksempel ved årets skolefest og til klippeklistredag ved juletid.

Til hverdag må børnene dog holde sliktrangen nede, og det er de også gode til ifølge Vivian Møberg.

"Jeg oplever ikke, at det er noget, eleverne går og savner. Det er bestemt ikke noget, vi har mærket stor modstand imod," siger hun.