Skolebørn kræver samme rettigheder som lærere

20. jul 2013, 06:00
Arbejdsmiljøloven bør også gælde for skolebørnene, mener eleverne.

Børn i folkeskolen vil ligestilles med lærere, tømrere og pædagoger. I hvert fald når det gælder arbejdsmiljøloven.

"Vi elever har ligesom lærerne behov for ordentlige toiletter og at kunne sidde i klasselokalet uden at få hovedpine," siger Agnete Vienberg Hansen, der er formand for Danske Skoleelever.

Som det ser ud nu, er lærernes arbejdsmiljø beskyttet af arbejdsmiljøloven, men det er elevernes ikke. Urimeligt, mener eleverne.

"Hvis vi går til skoleinspektøren og klager over skimmelsvamp, har vi ikke krav på, at han gør noget ved det. Det ville vi have, hvis vi kom ind under arbejdsmiljøloven," siger Agnete Vienberg Hansen.

Eleverne: Straf de gustne skoler

Eleverne får opbakning af det nye centrum-venstreparti, Demokraterne, som stiller op til kommunalvalget til november i flere kommuner og arbejder på at blive opstillet til næste folketingsvalg.

Partiet har formuleret deres folkeskolepolitik i samarbejde med Danske Skolelever, som blandt andet har foreslået, at der skal være sanktionsmuligheder over for de skoler, der ikke sørger for et ordentligt arbejdsmiljø for eleverne.

"Nogle steder er skolerne ved at falde fra hinanden. Som det er nu, er der sanktionsmuligheder, hvis det går ud over lærernes arbejdsmilø, men eleverne er der jo lige så meget," siger Bettina Thorsøe, der selv er folkeskolelærer og stiller op til kommunalvalget i Tårnby Kommune.

Danske Skoleelever understreger, at et godt arbejdsmiljø er lige så vigtigt for elever som for lærere.

"Vi er på skolen i mange timer hver dag gennem mange år, hvor vi skal koncentrere os og lære noget. Alligevel ser man for eksempel nogle steder, at elever undervises i containere, når skoler lægges sammen," siger Agnete Vienberg Hansen.