Skipper_Martin_Sylvest
Enhedslistens ligestillingsordfører Pernille Skipper trækker blankt og kræver at regeringen anerkender et politisk ansvar for at rette op på uligeløn. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Skipper skruer op for presset inden højspændt samråd: 'Hummelgaard bør være nervøs'

5. maj 2021, 06:05
Onsdag skal beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) igen stå skoleret i et samråd om ligeløn. Det bliver ikke det sidste, lover Enhedslistens Pernille Skipper, der vil danne alliancer på tværs af partier og fløje i Folketinget for at lægge maksimalt pres på ministeren.

Det bliver en kampklar Pernille Skipper, der onsdag trækker blankt mod beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S).

Når ministeren og Enhedslistens tidligere frontfigur skal krydse klinger på et nyt samråd i ligestillingsudvalget, har Pernille Skipper to afgørende svar, hun vil have ud af Peter Hummelgaard.

- Jeg vil have ham til at sige meget klart og tydeligt, hvem der laver de økonomiske rammer for en overenskomstforhandling. Og så vil jeg have ham til at anerkende, at tjenestemandsreformen var en politisk uretfærdig beslutning, som vi har et politisk ansvar for at gøre om, siger Pernille Skipper til A4 Overenskomst.

LÆS OGSÅ: Madsen: Hummelgaard og sygeplejerskernes egen formand kæmper for at undgå sorteper

Realistisk set ved Enhedslistens ligestillingsordfører godt, at Peter Hummelgaard nok kommer til at gentage sit hidtidige budskab: Løn er en sag for arbejdsmarkedets parter.

Til gengæld sværger Pernille Skipper, at ministeren vil blive trukket i samråd efter samråd, til han erkender, at Folketinget har et ansvar for at levere en politisk løsning, der kan lukke løngabet i det offentlige.

- Peter Hummelgaard skal ikke være bekymret for at blive hevet i samråd af mig. Jeg tror til gengæld, han er nervøs for den store bevægelse af offentligt ansatte, der er fuldstændig fundamental infrastruktur i vores samfund, som har fået nok nu. Det bør han være. Så længe, de har noget at sige, bliver jeg ved med at hive ham i samråd, siger Pernille Skipper.

Statsministerens dør på klem

Peter Hummelgaard afviste på det første samråd 10. marts, at han som politiker ville røre offentlige lønninger med en ildtang. Hans svar er blevet fremhævet gentagne gange af både fagforeninger og de græsrodsaktivister, der står bag ugentlige demonstrationer og et borgerforslag mod Tjenestemandsreformen fra 1969, der fastlagde lønhierakiet blandt offentligt ansatte.

Derfor vil der utvivlsomt være mange øjne, der ser med på samråd nummer to. Især i betragtning af, at flere partier siden det første er stemplet ind med krav om et politisk lønindbreb - og den dør, statsminister Mette Frederiksen åbnede på klem under spørgetimen i Folketinget 28. april.

LÆS OGSÅ: Partier kræver opgør med omstridt reform

- Når der er en afgørelse på den konflikt, hvor det så end måtte ende henne, så kan vi have en i mine øjne helt legitim diskussion – også om Tjenestemandsområdet, lød svaret fra statsministeren til Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen.

- Det citat kommer jeg selvfølgelig til at konfrontere Peter Hummelgaard med, siger Pernille Skipper.

Ikke klar til at vælte regeringen

Og presset vil kun stige på den anden side af samrådet, varsler ligestillingsordføreren:

- Vi har nummer to samråd nu. Det næste store problem for Peter Hummelgaard bliver borgerforslaget om et opgør med tjenestemandsreformen, som Dansk Folkeparti har sagt, de vil stemme for. Der skal han også forklare sig. Og sådan vil det blive ved, indtil han på et tidspunkt erkender, at det er et politisk ansvar. Det bliver han nødt til på et tidspunkt.

LÆS OGSÅ: 'Afskaf Tjenestemandsreformen': Borgerforslag når 50.000 underskrifter på otte dage

- Og så vil jeg bygge alliancer på tværs af de andre partier – også på tværs af fløjene. Det kan godt være, at det sidste år har været en lidt ensom vagt for Enhedslisten, men SF er kommet med, Dansk Folkeparti er kommet med og endda Radikale har sagt, at det er en politisk opgave, der skal løses på Christiansborg, siger Pernille Skipper.

Pernille Skipper afviser dog, at Enhedslisten ultimativt set er klar til trykke på den røde knap og vælte regeringen.

- Det er ikke der, vi er nu, siger hun.

Men det betyder ikke, at løftet om at skrue op for presset er en gratis omgang, mener ordføreren:

- Det er rigtigt, at jeg kan hive ministeren i 200 samråd og han kan sige det samme, men det er jo også et spørgsmål om at samle et flertal. Det er det næste håndtag, vi kan hive i. Hvis regeringen ikke vil anerkende det politiske ansvar, begynder vi selvfølgelig at se på, om vi kan finde flertal et andet sted. Jeg vil på ingen måde tøve med at bringe regeringen i mindretal, siger Pernille Skipper.

Med Enhedslisten, SF, Radikale og Dansk Folkeparti er der nu 58 mandater, der kræver et politisk opgør med det skæve lønhierarki.

Men selvom det kan være svært at få øje på, hvordan den umage alliance skulle de magiske 90, når Venstre på det kraftigste afviser at blande Folketinget ind i sagen, mener Pernille Skipper alligevel ikke, at regeringen kan vide sig sikker.

- Vi har allerede set Dansk Folkeparti og Radikale Venstre rykke sig kraftigt på kort tid, siger hun.

'Så dumme er sygeplejerskerne ikke'

Flere arbejdsmarkedsforskere har til A4 Overenskomst vurderet, at sygeplejerskernes konfliktkurs kan resultere i et kommissionsarbejde, der skal undersøge tjenestemandsreformens betydning for uligeløn inden næste overenskomstforhandling.

Peter Hummelgaard kan dog glemme alt om at slukke branden med den spand vand, mener Enhedslisten.

- Så siger jeg til ham, at så nemt slipper han ikke. Jeg skal simpelthen ikke bede om flere kommissioner, der undersøger, om vi har ulige løn mellem kønnene i Danmark. Det ved vi godt, vi har, siger Pernille Skipper og tilføjer:

- Sådan tror jeg også sygeplejerskerne, pædagogerne, og de andre på gulvet har det, uanset om de har sagt ja eller nej til deres overenskomst. 2008-strejken førte jo også til en ligelønskommission, og hvad kom der ud af den? En bekræftelse af, at de havde ret. Så dumme er de jo ikke.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker: Vi vil ikke spises af med endnu en kommission

Netop sygeplejerskerne afviste tirsdag i A4 Overenskomst, at de ville lade sig formilde af en Christiansborg-nedsat kommission.

Hvis der tværtimod bliver lagt op til trepartsforhandlinger mellem regering, arbejdsgivere og fagbevægelse, som DSR har med som krav i Forligsinstitutionen, er det altafgørende, at der også kommer penge på bordet, lyder det fra Pernille Skipper.

- Hvis Peter Hummelgaard siger, at vi tager en trepart, så hugger jeg til med det samme. Så tager vi ham på ordet – og jeg vil presse på for, at der medfølger den nødvendige økonomiske ramme, siger ligestillingsordføreren og tilføjer:

- Uanset hvor meget, regionernes forhandlere gerne ville gøre noget ved ligelønsproblemet, så har de ikke pengene til det – de skal komme fra Christiansborg. Sådan vil det også være i en trepart.