Det var på et fiskeskib af typen trawler, hvor de to mænd ifølge politiet blev groft udnyttet. Trawleren på billedet har ingen forbindelse til sagen. Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix

Jysk direktør tiltalt for at holde afrikanske mænd som slaver på sit skib

7. jul, 14:26
En fisker fra Thyborøn står anklaget for at have holdt to ghanesiske mænd under slavelignende forhold på sit fiskeskib i mere end tre år. Anklagemyndigheden kræver fængselsstraf og kæmpeerstatning.

Med løfter om et velbetalt job som kaptajn på et fiskeskib, lokkede en dansk skibsreder to mænd fra Ghana til at arbejde på hans skibe i Thyborøn.

I stedet ventede tre år med 'slaverilignende' forhold og tvangsarbejde, hvor de to ghanesere har boet på et skib, mens de har knoklet til sulteløn - uden ferie eller mulighed for at se deres familie.

LÆS OGSÅ: Sosu'er og sygeplejersker slår alarm: Vi er slidt ned

Sådan udlægges sagen af anklagemyndigheden ved Midt- og Vestjyllands Politi, der vil have skibsrederen og hans selskab dømt for menneskehandel. Anklageren forlanger fængselsstraf til direktøren og en klækkelig erstatning til de to fourettede mænd.

Det fremgår af anklageskriftet i sagen, som A4 Arbejdsliv har fået indsigt i. 

Arbejdsuge på 66 timer til en månedsløn på 5000 kroner

Den tiltalte, der er 55 år gammel, er både ejer og direktør i en virksomhed, der beskæftiger sig med erhvervsfiskeri.

Ifølge anklagemyndigheden har han groft udnyttet migranternes sårbare position, mens de blandt andet har arbejdet på at istandsætte det fiskeskib, de også har boet på fra februar 2017 til 26. maj 2020. 

Sagen startede, da betjente fra Midt- og Vestjyllands Politi opdagede de to ghanesere ombord på fartøjet under en rutinemæssig grænsekontrol i Thyborøn Havn. 

I anklageskriftet beskrives, hvordan ghanesernes opholdstilladelse udløb i april 2017 og deres pas udløb i henholdvis september og oktober 2018. De to mænd har derfor været fastlåst i et afhængighedsforhold til deres chef, der kontrollede deres løn, bolig og mad. 

Mens det har stået på, har redereren også sat mændene til at arbejde på andre skibe samt i en lagerhal i Thyborøn. De har fået 700 euro om måneden - svarende til omtrent 5.200 kroner - for at arbejde 11 timer om dagen seks dage om ugen. Senere steg lønnen til 1.200 euro, svarende til godt 9.000 kroner. 

Fratog dem pas og søfartsbog

Anklagemyndigheden lægger i deres fremstilling vægt på, at skibsrederen har udnyttet de to mænd, idet de reelt ikke havde andre muligheder end at udføre arbejdet.

Rederen inddrog de to mænds pas og søfartsbøger og fortalte dem, at de ikke måtte forlade skibet. Han advarede dem også mod at tale med myndighederne og sagde, at de to mænd ville få problemer, hvis de blev opdaget, da deres papirer ikke var i orden.

LÆS OGSÅ: FOA-formand om skjult kamera: "Plejepersonale skal ikke i offentlig gabestok"

Han er tiltalt efter en paragraf i straffeloven, der giver skærpet straf, da udnyttelsen ifølge anklagemyndigheden er af særlig grov karakter og er sket for at opnå økonomisk berigelse. Ifølge anklageskriftet har fiskerifirmaets direktør sparet minimum 600.000 kroner i løn- og ferieudgifter.

Bliver rederen dømt, risikerer han op til 6 års fængsel. 

Udover fængselsstraf har anklagemyndigheden også nedlagt påstand om erstatning til de to forurettede på foreløbigt 40.652 euro svarende til omtrent 300.000 danske kroner, og skibsrederens trawler skal konfiskeres.

Tiltalt for lov, hvor straffen lige er blevet fordoblet

Manden er også tiltat for udlændingelovens paragraf om illegalt arbejde, da han har beskæftiget de to mænd fra Ghana vel vidende, at de ikke havde arbejdstilladelse, ligesom han har hjulpet dem med at opholde sig ulovligt i landet.

Det er en skærpende omstændighed i sig selv, men derudover vil anklagemyndigheden have straffen skærpet, fordi overtrædelserne er sket systematisk over en længere periode og for økonomisk vindings skyld.

LÆS OGSÅ: Ny lov: Bødestraffen for illegalt arbejde fordobles

Bødestraffen for ulovligt arbejde blev for få uger siden fordoblet i en ny lov, der blev enstemmigt vedtaget med opbakning fra alle partierne i Folketinget.

Det er dog ikke sikkert, at fiskeren fra Thyborøn slipper med en bøde for den del af tiltalen, hvis han bliver dømt. Udlændingeloven rummer muligheden for at idømme arbejdsgivere op til to års fængsel for at benytte illegal abejdskraft.

Sagen skal for retten i Holstebro den 21. og 31. august 2020.