Sengeafsnit fra det psykiatriske sygehus i Slagelse. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Sket i ugen: Sikkerhedsfirmaer skal hjælpe ansatte efter fangeflugt

13. feb, 20:00
A4 Arbejdsmiljø giver dig her et overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om psykiatrien i Slagelse, der har indført nye retningslinjer efter voldsom fangeflugt sidste år.

'Helt vildt – men det afspejler virkeligheden'

Det er ikke overraskende, at der under store infrastrukturprojekter er problemer med arbejdsmiljøet. Derfor kommer det da heller ikke bag på formanden for 3F’s bygningsarbejde i Odense, Torben Knudsen, at letbaneprojektet i Odense har fået 19 påbud og 6 vejledninger om dårligt arbejdsmiljø i 2018 og 2019.

Det skriver TV 2 Fyn.

- Ja, det er helt vildt, men det afspejler virkeligheden. Arbejdstilsynet har haft et særligt fokus med letbanen, som vi gerne så ført ud i livet på andre arbejdspladser også, siger Torben Hansen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Det spanske firma Motanjes Lesaca er underleverandør på letbanebyggeriet, og firmaet snød sidste år deres ansatte for 700.000 kroner.

Firma på anklagebænken: Livsfarlige arbejdsforhold

Farligt arbejdsmiljø ved den nye Storstrømsbro betyder nu, at politiet vælger at rejse tiltale mod det portugisiske byggeselskab CNBT, der tidligere var involveret i projektet. Det fremgår af et anklageskrift fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, skriver Fagbladet 3F.

- Der rejses ikke mange sager om brud på arbejdsmiljøloven, og når det sker, er det typisk, fordi der har været nogle kritiske forhold med risiko for alvorlige ulykker. I den her sag er det en relativt stor bøde, anklagemyndigheden går efter, siger Peter Hasle, arbejdsmiljøforsker ved Syddansk Universitet til fagbladet.

Brobyggeriet startede i september 2018, og siden da har Arbejdstilsynet udstedt hele 105 strakspåbud og forbud for farligt arbejdsmiljø.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S) har i kølvandet på de mange sager nedsat en arbejdsgruppe, der skal komme med forslag til, hvordan man kan reducere antallet af sager om farligt arbejdsmiljø ved store infrastrukturprojekter. Arbejdsgruppen skal afrapportere i april 2020.

Sikkerhedsfirmaer skal hjælpe efter fangeflugt

Det retspsykiatriske afsnit SL10 i Slagelse har taget skeen i den anden hånd efter en alvorlig fangeflugt sidste år. Fremover skal afsnittet tilkalde en sikkerhedsmedarbejder fra et eksternt sikkerhedsfirma, når der modtages patienter med banderelationer.

Det skriver Fagbladet FOA.

Sidste år flygtede bandemedlemmet Hemin Dilshad Saleh fra afsnittet, da det lykkedes besøgende at smugle en pistol, der var gemt i en kage, ind på afsnittet. Medarbejderne blev i forbindelse med flugten taget som gidsler og truet til at låse døre og sluser op.

Rigspolitiet har lavet en redegørelse af sagen, hvor de appellerer til et tættere samarbejde mellem politiet, anklagemyndigheden og retspsykiatrien, når det handler om håndteringen af bandemedlemmer.

Region: Fem millioner skal dæmme op for vold og trusler

Apropos vold og trusler på jobbet, så har Region Syddanmark valgt at bruge fem millioner kroner over to år på at forebygge vold og trusler om vold for regionens offentlige ansatte. Det fremgår af et mødereferat fra regionens forretningsudvalgsmøde den 5. februar.

Initiativet kommer efter, at arbejdspladserne i Region Syddanmark har oplevet en stigning i vold og trusler fra patienter, borgere og pårørende. Vold og trusler om vold er årsag til flest anmeldelser om arbejdsulykker i regionen.

Midlerne skal målrettes de arbejdspladser, der har de største problemer med vold og trusler, fremgår det af referatet.