Skattesmæk giver ikke lige sundhed

4. okt 2011
Regeringen vil fjerne fradraget på sundhedsforsikringer for at sikre lige adgang. Men antallet af forsikrede falder næppe væsentligt, vurderer sundhedsøkonom.

Den nye regering vil tage et opgør med sundhedsforsikringer.

”I dag kan patienter med privat sundhedsforsikring komme foran i køen. Regeringen vil afskaffe skattefradraget for sundhedsforsikringer,” sådan sagde statsminister Helle Thorning Schmidt, da hun i dag holdt åbningstale i Folketinget.

Men selvom skattefradraget skrottes, så vil mange stadig kunne komme foran i køen. For der bliver ikke væsentligt færre private sundhedsforsikringer i fremtiden, vurderer sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen.

”Jeg forventer ikke nogen voldsom reaktion. Hvis du ser vurderingen af gennemsnitspræmien på en sundhedsforsikring, så ligger den på 1.600 til 1.800 kroner, som der nu skal betales skat af. Det bliver jo et begrænset beløb,” siger han.

Hvem beskattes

Kjeld Møller Pedersen tager forbehold for, at det endnu ikke er klart, om regeringen vil fjerne skattefradraget hos den enkelte lønmodtager eller virksomhedernes mulighed for at trække dem fra.

Men selv hvis det bliver virksomhederne, der skal betale skat af de penge, de bruger på sundhedsforsikringer, mener han ikke, det vil få antallet til at falde.

”Det kan måske holde nogle virksomheder fra at indføre dem, men det vil nok ikke få særlig mange til at fjerne ordningen. Det vil give sure medarbejdere og sundhedsforsikringer er ikke særligt dyre,” siger Kjeld Møller Pedersen.

Godt det forsvinder

Selvom han ikke forventer færre sundhedsforsikringer, synes han stadig, det er en vældigt god ide at fjerne fradraget. 

”Du kan jo vende den om og spørge. Hvorfor er det at alle os, der er medlem af Danmark ikke kan trække det fra i skat? Ud fra en helt almindelig retfærdighedsopfattelse er det unfair at subsidiere en bestemt gruppe,” siger Kjeld Møller Pedersen.

Forsikring og Pension, som er forsikringsselskabernes brancheorganisation, forventer heller ikke markant færre sundhedsforsikringer.

I dag har knap 1,1 million danskere en sundhedsforsikring. Ni ud af ti forsikrede har ordningen gennem deres arbejde.

Opdateret: SF oplyser overfor Avisen.dk, at regeringen vil fjerne muligheden for fradrag både hos virksomheder og lønmodtagere.