Skattemedarbejdere i hele landet er blevet bange, fordi Skattestyrelsens bygning på Østerbro i København tirsdag aften blev sprængt i stykker. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Ritzau Scanpix

Skattemedarbejdere i hele landet bange efter eksplosion

7. aug 2019
I kølvandet på eksplosion af Skattestyrelsen er mange ansatte hos Skat nervøse for, om det er farligt for dem at gå på arbejde. Det fortæller formand for skattemedarbejdernes fagforening, Jørn Rise. 

"Er det trygt for mig at passe mit arbejde?"

Det spørgsmål stiller flere ansatte hos Skat sig selv, efter en voldsom eksplosion tirsdag aften smadrede facaden på Skattestyrelsens bygning på Østerbro i København.

Og det har fået flere af skattemedarbejderne til at ringe til deres fagforening Dansk Told og Skatteforbund (DTS), fortæller Jørn Rise, der er formand i DTS.

- Helt konkret er de bekymret for, om det er trygt at gå på arbejde, siger han til A4 Nu.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Forbundsformanden har ikke tal på, hvor mange der har kontaktet DTS i løbet af onsdagen, da det blandt andet er tillidsrepræsentanter, der ringer på vegne af flere bekymrede kollegaer.

Politiet betragte eksplosionen som et angreb, og har iværksat en bred efterforskning  

Læs hvordan politiet opfatter hændelsen som et alvorligt angreb.

"Forfærdelig situation"

Ledelsen i Skat har orienteret medarbejderne i Skattestyrelsen om, hvad der er sket og står for kontakten til politiet, mens DTS forsøger at rådgive medlemmer, der er urolige, fortæller Jørn Rise.

- Det er en forfærdelig situation, fordi noget så voldsomt, giver anledning til bekymringer. Det prøver vi så at håndtere i forhold til vores medlemmer, siger han. 

Medarbejdere der arbejder på Østbanegade, hvor eksplosionen skete, er blevet bedt om at arbejde hjemmefra onsdag.

Skatteminister Morten Bødskov (S) sagde onsdag morgen, at nogen må stå bag eksplosionen. Da hændelsen fandt sted tirsdag aften, var der kun to personer inde i bygningen, som ikke kom noget til. Også Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde onsdag, at eksplosionen ved Skattestyrelsen tirsdag aften er en "bevidst handling"

Jørn Rise tror dog, at det er sikkert for Skats ansatte at tage på arbejde i dag. Han minder om, at Politiet har øget bevogtningen af statslige arbejdspladser.

-  Så det skulle gerne være med til at betrygge, at man rundt om i landet kan tage på arbejde. Men det er lige så vigtigt, at man får snakket om episoden, så man får bearbejdet den, siger han.

Djøf: Bør være trygt at arbejde i det offentlige

Skatteministeriets område er den største arbejdsplads blandt Djøfs medlemmer.

Sara Vergo, formand for de offentligt ansatte medlemmer i Djøf, mener, at de offentligt ansattes sikkerhed bør have høj prioritet. Det understreger hun i en pressemeddelelse onsdag.     

- Som offentligt ansat skal man kunne færdes trygt på sin arbejdsplads og passe sit arbejde uden at frygte for liv og helbred. Vi har desværre set flere eksempler på overfald på medarbejdere i skat og andre offentlige myndigheder. Det skal vi som samfund ikke acceptere. Vi må ikke ende i en situation, hvor hensynet til ens sikkerhed afgør, om man vælger at arbejde i den offentlige sektor, siger hun og tilføjer:

- Medarbejderne i skat er naturligvis dybt berørte af situationen, og det er vigtigt, at ledelsen på Skatteministeriets område holder medarbejderne tæt informeret om sagen.

Ser med stor alvor på angreb

Det er ikke første gang, at skattemyndighederne bliver udsat for alvorlige angreb.

En vagtmand blev skudt og dræbt i et skattecenter i 2007, og en kvindelig ansat i Skat blev overfaldet ved sit hjem på vej til arbejde i 2017.

I 2003 var der en eksplosion ved de samme bygninger på Østerbro, som blev ødelagt tirsdag. Den tidligere eksplosion skete nøjagtigt samme dato som tirsdagens – den 6. august.  

Det er trist, at der har været flere tilfælde rettet mod skattemyndighederne, mener Jørn Rise.

- Det er altid noget, vi drøfter med stor alvor og har forsøgt at lave procedurer for, men man kan aldrig gradere sig helt. Derfor er det vigtigt at snakke om det bagefter, når man har noget fakta på bordet, siger han.

Når der er større vished om, hvad der skete ved eksplosionen tirsdag aften, vil DTS undersøge, hvilke initiativer der kan sættes i værk, så trygheden for de ansatte øges, fortæller Jørn Rise.