SKATS hemmelige våben går på fire ben

17. dec 2011
Masseflugt ved SKATs seneste aktion mod social dumping, hvor toptrænede politihunde udgør en løsning.

Hakke, banke, grave.

Ti mænd fra Østeuropa er i fuld sving med at opføre en ny villa i det nordsjællandske.

Allan Kok og kollegaerne fra Skat når akkurat ind på byggepladsen, da en mistænkelig stilhed sænker sig over den førhen hektiske byggeplads.

”Der står en stige op ad plankeværket. Så vi er godt klar over, hvad vej de er smuttet ud," husker Allan Kok.

Folk stikker jævnligt af

Hans arbejde består blandt andet i at koordinere SKAT's aktioner mod lyssky arbejdskraft og arbejdsgivere, der vil gøre alt for at flyve under myndighedernes radar.

Når SKAT og Arbejdstilsynet laver koordinerede kontrolaktioner rundt omkring i landet, undersøger de mange byggepladser på en gang.

Senest fik 60 virksomheder fordelt på 21 byggepladser besøg.

Det er snarere reglen en undtagelse, at der er folk, der stikker af ved disse  aktioner.

”Det hænder jævnligt, at nogen prøver at stikke af. Vi har haft fem-seks store aktioner i år. Kun to gange, var der ikke nogen, der stak af. Det rygtes hurtigt, at vi er på en byggeplads. De, som ikke er interesseret i at tale med os, de løber deres vej,” siger Allan Kok.

Vuf, vuf, vuf

SKAT og Arbejdstilsynet har hverken beføjelser eller kondital til at sætte efter og stoppe flygtende personer.

Her kommer politiet og deres hunde kommer ind i billedet. Et af SKATS modtræk er nemlig, at alliere sig med politibetjente med hunde, når de vender tilbage senere.

”Hvis folk er lige så hurtige som Kipketer, så kan det også knibe for politibetjente, men vi har endnu ikke oplevet nogen, der kunne løbe fra en politihund," siger Allan Kok.

Ud over stepperne

Han fortæller om et andet eksempel fra novembers aktion:

”I Holbæk var der fire afrikanere, der stak af over stepperne. Vi havde jo en formodning om, at det var udlændinge, hvilket også blev bekræftet af de andre på byggepladsen."

Dengang kunne de ikke gøre andet, end at se folk forsvinde. Men piben fik en anden lyd , da SKAT besøgte byggepladsen i sidste uge. 

Helt ude på savannen

”Der havde vi hunde med. Denne gang var der kun en, der forsøgte at stikke af. Men det opgav han hurtigt," siger Alan Kok.

Han forklarer, at seks politibetjente og fem hunde var med og dækkede alle udgange fra byggepladsen.

Det viste sig, at de udenlandske håndværkere havde dansk opholdstilladelse, men ikke var tilknyttet noget firmaer.

"De forklaringer, de kom med, var helt ude på savannen. Det var meningen, at det skulle være fuldstændigt sort. Det er vi helt sikre på. Så nu skal den virksomhed, der har entreprisen, forklarer sig,"siger Allan Kok.

Polakker blev bidt

”Politiet giver os en mulighed for at få en identifikation på de folk, der stikker af," siger Allan Kok.

Men når hundene kommer ind i billedet, er det sket, at illegale håndværkere er kommet til skade.

”I foråret havde vi et par polakker, der var stukket af fra os ude ved Solrød. De blev meget 'utætte', for de ville ikke stoppe, da hundene løb efter dem. Og de var altså ikke hurtigere end politiets hunde. Desværre måtte de en tur på skadestuen bagefter," siger Allan Kok.