Skattemyndighedernes kontrol med virksomheder blev 'syltet massivt' under den borgerlige regering, hvor Venstres Karsten Lauritzen (tv.) var skatteminister. Det mener Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund (th.). Foto: Niels Christian Vilmann / Scanpix

Skat tjekker færre virksomheder, men finder mere snyd: Lugter langt væk af massiv svindel

23. jan, 22:10
I 2018 nåede Skats kontrolfolk ud til under 2,5 pct. af alle danske virksomheder, og det er ny bundrekord. Trods de færre besøg hiver kontrolindsatsen flere penge hjem til statskassen, og det får et af regeringens støttepartier til at frygte massiv stigning i snyd og svindel.

Firmaer med rod i skattebetalingen kan glæde sig over, at Skattestyrelsens kontrolfolk i disse år når ud til et rekordlavt antal danske virksomheder. 

Således viser et nyt svar fra Skatteministeriet til Folketingets Skatteudvalg, at kun 2,4 pct. af alle danske virksomheder blev kontrolleret af skattemyndighederne i 2018 - et fald på 0,3 pct svarende til mere end 1.800 virksomheder i forhold til året før. 

LÆS OGSÅ: Her er danskernes dom over OK-forhandlinger: Så mange tror på konflikt

Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, kalder det chokerende, at et stadigt stigende antal danske virksomheder undslipper skattekontrol. 

- Det er jo efterhånden kun en latterlig lille del af firmaerne, der bliver kontrolleret. Og når vi ved, at det i bedste fald er hver tiende virksomhed, der bevidst snyder og fusker, kan jeg ikke lade være med at tænke, at den manglende kontrol betyder, at vi går glip af milliarder af skattekroner hvert år, siger Rune Lund til A4 Arbejdsliv. 

Han henviser til, at Skatteministeriet selv anslår, at 10 pct. af de danske virksomheder bevidst snyder med indberetning og betaling af skat og moms - et tal, som eksperter dog tidligere har sat store spørgsmålstegn ved. 

- For mig er det et klokkeklart tegn på, at skattekontrollen blev syltet godt og grundigt under den borgerlige regering. Derfor er det afgørende, at vi sammen med den socialdemokratiske regering sørger for, at Skats kontrolenhed bliver styrket gevaldigt, siger ordføreren. 

Ifølge Torben Bagge, advokat og lektor i skatteret ved Aarhus Universitet, viser den nye opgørelse, at politikerne har lang vej igen, før den mangeårige krise i skattevæsenet er vendt. 

- Der er nok mange danskere, der har en opfattelse af, at risikoen for, at en virksomhed bliver taget i skattesnyd er ganske minimal. Og det lader de her tal jo desværre til at bekræfte, siger Torben Bagge.

Skat tjekker færre, men finder mere snyd 

I den nye opgørelse fra Skatteministeriet kan man læse, at Skats kontrolfolk opdager mere snyd og hiver flere penge i kassen på trods af, at de når ud til færre virksomheder

I 2018 skæppede kontrollen af virksomheders snyd og svindel med knap 5,4 mia. kr i statskassen, hvilket er næsten en halv milliard mere end i 2017. 

Rune Lund vil have kortlagt, om de nye tal er udtryk for det, han frygter er en 'massiv stigning i snyd og svindel blandt danske virksomheder, eller om Skats kontrolfolk simpelthen bare er blevet bedre til at spotte svindlerne. 

- Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at der bliver svindlet endnu mere, end der blev gjort før. Under alle omstændigheder er det næsten ikke til at holde ud at tænke på, hvor mange flere penge, vi kunne sikre til sygehuse, skoler og anden velfærd, hvis vi havde et højere kontroltryk på det her område, siger Rune Lund. 

De fleste fejl, og særligt dem, der giver store huller i statskassen, er ikke nogen, som man kan opdage med digitale stopklodser. Der skal god, gammeldags kontrol til
Mette Bøgh Larsen, skattepolitisk chef, FSR Danske Revisorer

Ifølge Mette Bøgh Larsen, skattepolitisk chef i foreningen FSR Danske Revisorer, kan det stigende beløb fra kontrollen bunde i, at Skats kontrollører er blevet bedre til målrettet at finde de firmaer, der har fejl i skattebetalingen, eller som bevidst snyder. 

Hun mener dog også, at det er dybt kritisk, at det nu kun er lige over to pct. af de danske virksomheder, som Skattestyrelsen når ud til.

- Skat har været igennem store omvæltninger, men politikerne har også tilført store summer til Skats kontrolindsats siden 2018, og de penge ser ikke ud til at have resulteret i mere kontrol, når vi ser på de seneste tal, siger Mette Bøgh Larsen.

Skatteminister Morten Bødskov påpeger i svaret til Folketinget, at skattekontrollen fremover vil blive assisteret af digitale løsninger, der skal hjælpe med at finde fejl og snyd.

Ifølge Mette Bøgh Larsen er de digitale løsninger dog langt fra at kunne erstatte det eftersyn, som Skats ansatte giver firmaerne. 

- De fleste fejl, og særligt dem, der giver store huller i statskassen, er ikke nogen, som man kan opdage med digitale stopklodser, for der er teknologien slet ikke i dag. Der skal god, gammeldags kontrol til, siger Mette Bøgh Larsen.

Enhedslisten: Ansæt 1.000 flere

På finansloven sidste år afsatte regeringen midler til at ansætte i alt 250 nye medarbejdere i skattevæsnet, og om få uger skal Enhedslisten sammen med de øvrige støttepartier til forhandlinger om, hvor de mange nye medarbejdere skal placeres. 

Ifølge den nye opgørelse fra Skatteministeriet er antallet af skattemedarbejdere, der har til opgave at kontrollere virksomheder, faldet støt i de seneste år. Således skal der findes over 160 nye ansatte alene for at nå op på samme niveau som i 2014. 

Står det til Enhedslisten, er der dog brug for langt flere, og partiet har som klar målsætning, at der skal ansættes 1.000 nye medarbejdere til skattekontrollen, hvoraf størstedelen skal tilgå virksomhedskontrol.

LÆS OGSÅ: Ekspert om dagpengepres: Regeringen kan ikke holde til det i længden

En manøvre som, ifølge beregninger som Enhedslisten har lavet i samarbejde med Dansk Told & Skatteforbund, vil bidrage med i alt 5 mia. ekstra i statskassen. 

- Nu har vi i årevis set på, at skattevæsenet er blevet udsultet økonomisk, på trods af at medarbejderne igen og igen viser, at de tjener deres løn hjem mange gange. Alt peger på, at mere skattekontrol er en usandsynlig god forretning for samfundet, og derfor vil det også være torskedumt af os politikere, hvis vi ikke investerer massivt i det her område, siger Rune Lund. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her