Skat, du er en luder!

8. feb 2010
Skat slår alarm over tilsvininger og udstyrer sine pantefogeder med overfaldsalarmer

De kaster rundt med inventaret, udspyer ukvemsord, som var det ildkugler fra en nytårsfontæne, og truer med at myrde og tæske personalet.

Men hos Skat i København vil de ikke længere finde sig i, at borgerne flipper ud.

Derfor har Skat blandt andet indført metaldetektorer, alarmknapper under skrivebordene og videoovervågning, der skal medvirke til gøre arbejdslivet mere trygt.

Overfaldsalarmer

Desuden bærer pantefogederne, som besøger skatteskyldnere for at kradse penge ind, nu overfaldsalarmer, som de kan aktivere, når de føler sig truet.

Via mobilnettet kalder alarmerne op til en central, hvor vagtfolk kan høre, hvad der sker og reagere ved at tilkalde politiet.

"Ludere"

”Vi kæmper mod en tendens til, at flere borgere opfører sig uregerligt og eksempelvis kalder vort kvindelige personale for "ludere",” siger Erling Andersen, direktør i Skat København.

”Folk truer med at gentage tragedien fra november 2007, da en sikkerhedsvagt hos Skat på Tagensvej i København blev myrdet. Det må ophøre,” slår han fast.

Overfald på offentligt ansatte

Tiltaget er en reaktion på "en generelt dårligere opførsel" blandt nogle borgere – og en reaktion på en række nylige overfald på offentligt ansatte med borgernær kontakt.

Det mest tragiske fandt sted sidst i januar, da en 56-årig kvindelig sagsbehandler fra Holstebro blev knivdræbt. En klient er sigtet i sagen.

”Det må aldrig koste livet at gå på arbejde i Skat. Og vi skal heller ikke udsættes for trusler og tilsvininger,” siger Erling Andersen.

Må vænne sig til mere

Skats medarbejdere sendes på kurser i konflikthåndtering, og hos Skat diskuterers det løbende, hvor grænsen går.

”Folk bliver meget ophidsede og taler grimt, men vi tager også højde for, at sprogbruget generelt er blevet mere råt - og at vi derfor må tolerere mere,” siger han og opfordrer politikerne til at starte en debat:

"Skaber vi tabere, som reagerer på en voldelig måde med brug af knive. Har vi fået et hårdt konkurrencesamfund, som sætter nogle tilbage i en håbløs situation? Eller er vi blevet et samfund, hvor vores ego er for stort … hvor 1. maj er blevet til "mig først"," spørger Erling Andersen.