Skandaleduo hærger jyske jobcentre

2. maj 2012
Ejer Emil Raun og direktør Jens Mygind Bertelsen fra jobfirmaet Varda står bag skandaler i tre jyske kommuner.

Læs kendelse fra Pressenævnet

Først kørte de Haderslev i sænk. Så kom turen til Syddjurs. Og nu er det Hedensted Kommune, som duoen har kastet sig over.

Makkerparret Emil Raun og Jens Mygind Bertelsen fra det private jobfirma Varda Jobservice er på vej til at køre jobcenter-Jylland i sænk.

Avisen.dk kan i dag afsløre duoens seneste nummer i Hedensted Kommune.

“Det er hverken første eller anden gang, at de bryder reglerne. Det er tredje gang, og så burde hammeren falde. De burde simpelthen ikke have lov til at løse opgaver for kommunerne,” siger professor Henning Jørgensen, der forsker i offentlig forvaltning på arbejdsmarkedsområdet ved Aalborg Universitet.

Formanden for Socialrådgiverforeningen, Bettina Post, er arrig:

“De har et blodspor efter sig. De huserer, indtil de bliver smidt ud, og så rejser de videre efter nye græsgange,” siger hun.

Fra Emil Raun og Jens Mygind Bertelsen lyder svaret dog, at der ikke er noget at komme efter.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) skal i dag tage stilling til Varda Jobservices fremfærd i Syddjurs på et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Rødvin, middage og hoteller

I 2008 var Emil Raun direktør for hele arbejdsmarkedsområdet i Haderslev Kommune, og Jens Mygind Bertelsen var jobcenterchef samme sted.

Under deres ledelse havde området ifølge kommunen et overforbrug på mellem 25 og 38 millioner kroner. Ifølge de lokale medier dengang blev der fråset med betaling for blandt andet rødvin, dyre middage og hotelovernatninger.[pagebreak]

89 medarbejdere blev efterfølgende fyret for at genoprette økonomien.

Som øverste ansvarlig blev Emil Raun også fyret, mens Jens Mygind Bertelsen selv valgte at gå.

Startede privat jobfirma efter fyring

Men de to ‘charlataner’, som professor Henning Jørgensen kalder dem, fandt dog hurtigt en ny måde at malke kommunernes beskæftigelses-budgetter.

Emil Raun startede det private jobfirma Varda Jobservice, hvor han er ejer, og Jens Mygind Bertelsen er direktør.

En af de første større opgaver fik makkerparret i Syddjurs Kommune i sommeren 2010. Varda Jobservice skulle assistere kommunen i behandlingen af en række sygedagpenge-sager.

137 sager skal gå om

Men Jens Mygind Bertelsen og Emil Raun gik langt over grænsen. Private jobfirmaer må ifølge loven ikke afgøre sager om sygedagpenge, fordi de kan have en økonomisk interesse i et bestemt udfald. Det havde Varda Jobservice, men alligevel var firmaets konsulenter i Syddjurs med til at afgøre sagerne.

Det har ført til, at 137 sager nu skal gå om, fordi praksis blev underkendt af Beskæftigelsesankenævnet.

Samarbejdet mellem Syddjurs Kommune og Varda Jobservice førte i januar også til mytteri på jobcenteret.

Jobcenter Syddjurs er efterfølgende blevet brændt ned - i en brand, som ifølge Østjyllands politi var påsat, og hvor efterforskningen retter sig mod utilfredse ledige.[pagebreak]

Mens Jens Mygind Bertelsen tilbage i Haderslev-tiden brugte navnet Jens Bertelsen, har han i Syddjurs-æraen og siden da brugt navnet Jens Mygind.

Forvrider forvaltningen

Senest er det så lykkedes Emil Raun og Jens Mygind Bertelsen at få åbnet Hedensted Kommunes pengekasse.

Her kan Avisen.dk i dag afsløre, at Varda Jobservice efter alt at dømme går langt over grænsen.

”Det giver anledning til megen undren, at firmaet fortsætter med en lignende praksis, når nu de allerede er blevet underkendt i en anden kommune,” siger John Klausen, lektor i socialret ved Aalborg Universitet.

Henning Jørgensen formulerer det mere direkte:

“Nogen kender lovgivningen, andre kender den lidt for godt, så de kan omgå den. De ender med at forvride forvaltningen, og det er stærkt kritisabelt. Her går det for eksempel ud over de sygemeldte,” siger han.

Kommuner bør dele oplysninger om fupfirmaer

Han mener, at kommunerne bør være bedre til at sikre kvaliteten hos de private jobfirmaer, de samarbejder med.

Henning Jørgensen sammenligner situationen med de aktuelle problemer i sager om misbrug af børn: Når en familie flytter over kommunegrænsen, er der problemer med at dele oplysningerne om misbrug, og derfor kan misbruget fortsætte i den nye kommune.

“På beskæftigelsesområdet burde man også prøve at dele oplysninger kommunerne imellem. De inferiøre firmaer burde komme på en liste, så de ikke kan få nye opgaver i andre kommuner,” siger Henning Jørgensen.[pagebreak]

Bettina Post bakker op:

“De udnytter muligheden for at tjene penge på arbejdsløse. Det er dyrt for kommunen, dårligt for de ledige, men dejligt for firmaet. Det er helt uhørt,” siger hun.

Socialrådgiverforeningen mener, at firmaer, der arbejder så tæt sammen med det offentlige, som det er tilfældet for Varda Jobservice, bør certificeres, så kommunerne er sikre på, at firmaet er i orden.

Emil Raun: Ikke noget at komme efter

Ifølge Emil Raun er kritikken skudt helt ved siden af.

”Der har aldrig været noget at komme efter,” siger han og påpeger, at han aldrig er blevet dømt for noget.

Emil Raun mener ikke, at der var noget overforbrug i Haderslev Kommune, mens han var direktør. Han skyder i stedet skylden på den daværende kommunaldirektør og kommunalreformen.

Heller ikke i Syddjurs eller Hedensted har hans firma gjort noget galt.

”Vi har prøvet nye ting af, og vi har været ude i nye måder at gøre tingene på, men det har været helt med vilje, og jeg har svært ved at se, hvad der skulle være i vejen med det” siger han.

Emil Rauns bedste forsvar er tilsyneladende et angreb.

”Det, vi har udført, har en række andre virksomheder også gjort. Der er intet nyt i det. Det er 'business as usual', og vi har ikke lavet noget ekstraordinært,” siger han, men afviser dog at nævne navnene på andre virksomheder, der har lavet noget lignende.

Skriv til Avisen.dk
  • Har du flere oplysninger om Emil Raun og Jens Mygind Bertelsens aktiviteter?