- Min samvittighed tvang mig til at råbe op og gøre opmærksom på, hvor systematisk syge mennesker blev sendt i arbejdsprøvning og generelt presset til det yderste af jobcentrene. Jeg ville ikke kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg ikke gjorde noget. Borgere bliver psykisk syge af den behandling, de får af systemet, siger Bitten Vivi Jensen, tidligere ansat for Frederiksberg kommune. Foto: Foto: Esben Maaløe

Bitten brød sin tavshedspligt om jobcentrene: Nu skal hun i retten

7. aug 2019, 19:43
For to år siden viste Bitten Vivi Jensen en række sager om førtidspension til en journalist. Hun arbejdede i Frederiksbergs Kommune med at indstille borgere til førtidspension. Nu skal hun i retten for at dele fortrolige oplysninger, men hun mener hendes oplysningspligt og ytringsfrihed vægter højere end tavshedspligten.

Den første november skal Bitten Vivi Jensen stille ved Frederiksberg Byret, fordi hun viste 100 sagsakter om borgere, der søgte førtidspension, til en journalist fra Information. Hun var indtil april 2017 ansat i Frederiksberg Kommune til at indstille folk til førtidspension, derfor havde hun adgang til de sager, som politiet konfiskerede fra hendes bolig for to år siden, men hun fortryder intet i dag.

- Min samvittighed tvang mig til at råbe op og gøre opmærksom på, hvor systematisk syge mennesker blev sendt i arbejdsprøvning og generelt presset til det yderste af jobcentrene. Jeg ville ikke kunne se mig selv i øjnene, hvis jeg ikke gjorde noget. Borgere bliver psykisk syge af den behandling, de får af systemet, siger Bitten Vivi Jensen til A4 Nu.

LÆS OGSÅ: Trods nye tiltag: Hver femte ledig i København bliver straffet

Sagen startede, da Bitten Vivi Jensen efter kort tids ansættelse gjorde sine chefer og kollegaer opmærksom på, hvordan systemet ifølge hende var skadelig for borgernes arbejdsevne, men ingen reagerede, så hun valgte at gå til pressen. 

Da hun blev klar over, at hun snart blev fyret, tog hun de 100 sagsakter med hjem, så hun havde bevis for hendes påstand. Kommunen meldte hende til politiet for uberettiget videregivelse af fortrolige oplysninger og for at have misbrugt sin stilling. Men det er først nu to år efter, at hun er blevet indkaldt for en domstol, hvilket var på tide i hendes øjne.

- Det er da en befrielse, at der endelig sker noget. Jeg har gået rundt i en uvished de sidste år og næsten troet, de ville droppe sagen. Jeg kan egentlig ikke lide, alt der her medie-halløj, men hvis det kan bringe fokus på, hvad vores skattepenge bliver brugt på i beskæftigelsessystemet, så vil det være det værd, siger hun.

Der er et ekstra behov for opmærksomhed på, at der ikke er retssikkerhed for borgerne i beskæftigelsessystemet, ifølge Bitten Vivi Jensen, fordi den vagthund, der burde holde øje med kommunerne, sjældent går imod kommunerne.

- Ankestyrelsen kan vi ikke bruge til meget, de er næsten altid enige med kommunerne, og det er kun i de allerværste tilfælde, de dømmer til borgernes fordel. Derfor følte jeg mig nødsaget til handle. Jeg mener, at min oplysningspligt og ytringsfrihed som offentlig ansat vægtede højere end tavshedspligten, siger hun.

Forpligtet til at reagere

I juli sendte Frederiksbergs Kommune breve ud til de 90 borgere, hvis sagsakter hun havde vist til Informations journalist. En henvendte sig til Bitten Vivi Jensen kort tid efter og var sur over, at hun havde brugt borgerens sager. Men mandag skrev en anden privat til hende på Facebook og roste hende for hendes mod og sagde tak for, at hun tager kampen op.

Efter, at Bitten Vivi Jensen blev fyret fra Frederiksbergs Kommune, har hun hjulpet mange ledige som partsrepræsentant. Specielt i Frederiksberg Kommune er hun blevet mødt med stor uvenlighed, når hun har siddet på den anden side af sagsbehandlernes bord, fortæller hun.

- Jeg var med en terminal syg kvinde inde, hvor sagsbehandleren foreslog arbejdsprøvning, så vi gik i protest, da sagsbehandleren tydeligvis ikke havde læst kvindens journal. Efterfølgende blev jeg ringet op af chefen for jobcentret, som sagde, at jeg ikke skulle lade min fyring, gå ud over hendes personale, siger hun.

Ifølge Bitten Vivi Jensen har hun vundet omkring 70 sager for borgere, som hun har hjulpet som partsrepræsentant, så hun forstår godt, hvorfor kommunen prøver at skræmme hende væk. Det, der har gjort størst indtryk på Bitten Vivi Jensen, er de stærkt psykiske syge, som bliver sanktioneret, hvis de ikke dukker op til møder eller ikke svarer på breve fra kommunen.

Selvom hun har en forståelse for, at sagsbehandlinger har udgifter og nødigt vil havne i ledighedskøen på den anden side af deres skrivebord, så mener hun, de er forpligtiget til at reagere, når de er med til at skade de borgere, de burde hjælpe. 

- Jeg har selv observeret, hvor let man bliver en del af et system, hvor man skader borgerne mere end, man hjælper dem. Sagsbehandler har ikke meget råderum i dag til at træffe selvstændige beslutninger, men jeg drømmer om, at de slår sig sammen med borgerne og markerer deres uvilje over for deres chef.  Tænk, hvis bare halvdelen af sagsbehandlerne ville nedlægge arbejdet en dag, det ville være et vigtigt signal at sende, siger hun. 

Bitten Vivi Jensen håber også, at hendes sag vil give flere sagsbehandler modet til at offentliggøre de grelle sager, de sidder med.

LÆS OGSÅ: Politiker tager kontanthjælpsmodtagere med til møde: Kræver minister-svar om sanktioner

Selvom der er kommet en ny regering til magten, er Bitten Vivi Jensen modløs omkring fremtiden for beskæftigelsessystemet. Hun påpeger, at det var Mette Frederiksens (S), som i sin tid som beskæftigelsesminister gennemførte reformen, der indførte ressourceforløb. Men hun håber, at politikerne vil indse problemet.

- Jeg håber, at Mette Frederiksen (S) og Peter Hummelgaard (beksæftigelsesminister (s)) vil besinde sig og indse de forfærdelige forhold, reformen har skabt for syge mennesker i beskæftigelsessystemet. De her mennesker fortjener en undskyldning i stil med den Mette Frederiksen vil give Godthåbsdrengene, siger hun.