Skal frivillige vaske dig bagi? Nej tak!

16. nov 2013, 12:00
Når vi ikke længere kan løfte støvsugerslangen eller vaske os under armene, så skal kommunen komme og ordne det. Det viser ny undersøgelse udført for Ældre Sagen.

Hvis du er kommunalpolitiker og vil vælges på tirsdag, skal du ikke råbe højt om, at frivillige skal overtage pleje og hjælp til ældre.

Vælgerne siger blankt nej. De vil have skiftet ble og gjort rent af kommunen.

Det viser en ny rundspørge fra Ældre Sagen lavet af YouGov blandt 2.022 personer over 18 år.

80 procent siger nej, når de bliver spurgt, om frivillige skal overtage flere opgaver med hjælp til personlig pleje i hjemmet. Kun fem procent er enige.

"Der ikke er opbakning i befolkningen til, at frivillige overtager de ansattes arbejde. Det er præcis vores holdning: Det ikke er meningen, at frivillige skal overtage kerneopgaver," siger Maria Blankensteiner, der er udviklingskonsulent i Ældre Sagens frivilligafdeling.

Vil ikke stå i taknemmelighedsgæld til hjælperne

Ældre Sagen har omkring 14.000 frivillige. Men de skal ikke bruges til spareøvelser i kommunerne.

"Frivillige kommer, fordi de har lyst til at gøre en forskel for et andet menneske. Ikke fordi plejecentret eller kommunen er afhængig af dem. Ældre har heller ikke lyst til at stå i taknemmelighedsgæld til dem, der tager sig af dem," siger Maria Blankensteiner.

Professor Bent Greve Fra Roskilde Universitetscenter har forsket i velfærdssamfund og socialpolitik. Han mener, at debatten om frivillige ofte er overdreven optimistisk.

"Man har falske forventninger til, at frivillige kan løfte store opgaver. Hvor mange er der overhovedet til rådighed? Man kan ikke gøre sig afhængig, når man ikke har sikkerhed for, at de leverer," siger han.

I årevis har politikere appelleret til, at især familie og venner skal mere på banen, hvis velfærdsstaten skal klare, at der bliver flere ældre.

Købehjælp frem en hånd fra familien

Men det bliver ikke med danskernes gode vilje, at datteren kommer hjem og tager sin gamle far i bad, eller at frivillige skal knokle rundt og ordne haven, når ældre ikke længere kan skubbe græsslåmaskinen.

Når de 2.022 personer i undersøgelsen får lov at vælge de to former for hjælp til personlig pleje, siger otte ud af ti, at de vil have hjælp af kommunen. Også praktisk hjælp til rengøring og indkøb vil syv ud af ti have af kommunen.

Overraskende er andenpladsen ikke hverken venner eller familie. 30 procent vil hellere købe sig til hjælp.

”Det er en naturlig reaktion på, at serviceniveauet i ældreplejen falder og falder, så mange føler sig tvunget til selv at betale,” siger Maria Blankensteiner fra Ældre Sagen.

Kun hver tiende vil bades af sønnen

Bent Greve mener, at mange ikke ser hjælp fra familien som en realistisk løsning.

"Folk kan godt selv se, at de har travlt, og regne ud, at når de er gamle, så har deres børn også travlt. Ligesom de kan se, at deres familie ofte bor et helt andet sted i landet," siger Bent Greve.

Især personlig pleje vil deltagerne ikke have nære pårørende blandet ind i. Kun 13 procent vil have hjælp af familien. Seks procent vil lade en frivillig hjælpe dem med bad og anden personlig pleje.

Bent Greve mener, at folk ønsker en neutral faglig person, der er uddannet, og ikke en ægtefælle, der måske hverken har viden om eller lyst til at pleje sår.