Skal du være far? Pas på du ikke får sparket

14. feb 2014, 12:55
Det er blevet lettere for mænd at tage barsel. Men flere mænd kommer i klemme, når de ønsker at få orlov, mener HK. Fagforbundet oplever flere sager, hvor mænd fyres, når de skal være far. Arbejdsgiverne afviser.

Mænd må i stigende grad indkassere fyresedler, når de skal have børn. Det skriver Jyske Vestkysten i dag. I hele 2012 behandlede Ligebehandlingsnævnet kun to sager om mænd vedrørende familieforøgelse og orlov. I de første halvanden måned af 2014 har nævnet allerede behandlet tre sager med en erstatningssum på knap en million kroner.

“Jeg kan generelt se i statistikkerne i HK, at der komme flere sager, hvor mænd bliver opsagt, efter det ved sidste overenskomstforhandlinger blev nemmere og mere fleksibelt at holde barselsorlov,” siger Henny Fiskbæk Jensen, der er formand for HK Privat i Sydjylland, til Jyske Vestkysten.

Ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2012 blev den periode, som forældreorloven skal afholdes indenfor, udvidet, så man har et helt år til at bruge den. Tidligere skulle den allerede afholdes inden for de første 25 uger. Den udvidede periode har fået flere mænd til at tage orloven.

Arbejdsgiverne afviser dog over for Jyske Vestkysten, at der er tale om diskrimination af mænd. Det handler om, at finanskrisen generelt har betydet flere fyringer, siger Lise Bardenfleth, der er chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening.

“Man må så sige, at der i den seneste periode generelt har været en tendens til flere fyringer på grund af krisen. Det gælder alle. Der er formentlig - også - fyret flere gravide,” siger hun.