Skal du holde fødselsdag eller guldbryllup? Se corona-reglerne her

11. sep 2020, 12:13

Denne artikel er leveret af vores partner og bliver publiceret på A4 Nu som en del af et samarbejde.
Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af redaktionen.

Skal du fejre for eksempel guldbryllup eller en rund fødselsdag? Pas på smittefaren! Er du selv eller gæsterne i risikogruppen skal du overveje, om festen bør holdes. The post Skal du holde fødselsdag eller guldbryllup? Se corona-reglerne her appeared first on Faglig Senior.

Har du noget at skåle for i den kommende tid, så skal du være opmærksom på, at coronavirus kan have inviteret sig med som en uvelkommen gæst. Det skriver Faglige Seniorer.

Sundhedsstyrelsens har netop opdateret sine anbefalinger og gode råd til, hvordan man kan holde et privat arrangement i en tid, hvor der er risiko for smittespredning med ny coronavirus.

LÆS OGSÅ: Forsker har aldrig set noget lignende: En fest at være pensionist i Danmark

Guldbryllupper, runde fødselsdage og andre festlige begivenheder hos seniorer kan udvikle sig til smitte-hotspots.

Over 80 år og kroniske sygdomme

Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at man særligt overvejer at gennemføre arrangementet, hvis man selv eller gæsterne er i risikogruppen – det vil sige ældre og kronisk syge.

- For personer i øget risiko for at blive alvorligt syg med COVID-19 skal man være særligt opmærksom på at begrænse risikoen for smittespredning; det gælder særligt personer over 80 år eller personer med kroniske sygdomme, siger Bolette Søborg, overlæge i Sundhedsstyrelsen, til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Hun understreger, at det op til den enkeltes beslutning, om arrangementet holdes eller ej.

- Men vores anbefalinger er, at man begrænser antallet af deltagere, hvis man vælger at gennemføre sin fest. Samt at man særligt overvejer gennemførelse, hvis man selv eller hvis der blandt deltagerne er personer i øget risiko, siger Bolette Søborg.

God plads med afstand

Bliver festen alligevel holdt, så har Sundhedsstyrelsen netop opdateret anbefalinger og vejledninger.

- Som vært bør du begrænse antallet af gæster, du inviterer. Desuden bør du sørge for, at gæsterne har mulighed for hele tiden at holde 1 meters afstand til hinanden. En god tommelfingerregel er, at du ikke skal invitere mere end én gæst per 4 kvm, da god plads gør det lettere at holde afstand. Afstand er det helt afgørende i forhold til at beskytte hinanden mod smitte, siger Bolette Søborg.

LÆS OGSÅ: Corona-professor: Mindst to år til vaccine og en hverdag uden mundbind

- Som vært kan du minde gæsterne om vores kendte anbefalinger, som forebygger smitte og samtidig gøre det let for dem at følge dem, også sent på aftenen. Opfordringer om at blive hjemme, hvis man er syg, tydelig markering af afstand på gulvet, hvor der kan være trængsel, håndsprit ved indgangen og ved genstande, som mange rører ved, er alle vigtige tiltag, som kan mindske smittespredning, fortæller Bolette Søborg og tilføjer, at det også har betydning, hvis der for eksempel er dans til festen:

- Det er vigtigt at tænke over, hvilke aktiviteter, der skal foregå. Vi ved, at sang og dans øger smitterisikoen, så spørg dig selv, om du kan finde på nogle andre festaktiviteter eller rykke arrangementet udendørs.

Få oplysninger om gæsterne

Hvis en gæst er blevet smittet til arrangementet, er det vigtigt, at de andre deltagere bliver gjort opmærksom på det.

LÆS OGSÅ: 'Det er lidt, som om folk ikke rigtig forstår, der stadig er den her sygdom'

Derfor bør man som arrangør eller vært sikre sig, at man har kontaktoplysninger på alle deltagere, så man kan kontakte dem eller hjælpe myndighederne med efterfølgende kontaktopsporing, anbefaler Sundhedsstyrelsen.

5 gode råd til festen

Antal gæster. Inviter ikke for mange og begræns varighed. Du bør ikke samle flere, end du har plads til. Hvis I er udendørs, kan I være lidt flere, og hvis du holder dit arrangement i en mindre lejlighed, kan I være færre. En god tommelfingerregel er, at hver deltager skal kunne have 4 kvadratmeter.

Raske deltagere. Alle skal være raske - personer med symptomer, eller som har været nær kontakt til en smittet, skal blive hjemme.

Rene hænder. Gør det let at have rene hænder, både ved ankomst og undervejs. Opstil håndsprit ved indgangen, ved steder, hvor flere færdes og ved genstande, som mange berører.

Hold afstand. Alle skal kunne holde 1 meters afstand til hinanden. Man skal kunne holde 2 meter afstand til personer i øget risiko, det vil sige ældre eller personer med alvorlige, kroniske sygdomme.

Kontaktoplysninger. Lav en en liste over dem, der er til stede. På den måde kan man nemt kontakte alle, hvis én skulle vise sig at være smittet med ny coronavirus.

Læs flere gode råd i Sundhedsstyrelsens pjece "Private arrangementer, fester og fejringer i en tid med COVID-19".

The post Skal du holde fødselsdag eller guldbryllup? Se corona-reglerne her appeared first on Faglig Senior.