DAGENS TIP: Skær 20 procent af dit brændstofforbrug

6. jun 2011, 06:00
Hvis du følger nogle simple råd i forhold til din kørsel, er der penge at spare. Du bliver samtidig en bedre og mere miljørigtig billist.

Måske er du vant til at sætte dig ind i bilen, skrue godt op for radioen og læne dig behageligt tilbage i sædet uden at tænke på hverken klimaet eller din pengepung.


Men hvis du følger fem helt konkrete råd fra testkører Karsten Meyland Lemche fra FDM's magasin, Motor, kan du både hjælpe klimaet og spare penge.


Faktisk vil disse fem råd sænke mange bilisters brændstofforbrug med 10-20 procent, lover FDM.

5 til at sænke forbruget


1. Hold afstand og hold en konstant fart

"Hvis man holder god afstand, kan man også holde en konstant fart, så man ikke skal bremse og speede op hele tiden, for det koster i brændstoftanken. Samtidig har det den bonus, at det er mere sikkert at køre på den måde."


2. Se ud af forruden

"Dermed kan man holde øje med, hvordan trafikken ser ud. Kommer der et rødt lyslængere fremme, så kan man nærme sig det med en lavere hastighed, og man slipper måske helt for at holde stille. Det sparer brændstof, for det er accelerationen, der koster.


3. Skift gear tidligt og accelerér langsomt

"Lad som om, der er et råt æg mellem din sko og speederen, så du accelererer forsigtigt. Hurtig acceleration bruger rigtig meget brændstof. Skift også gear tidligere, end du ellers gør. I nye benzinbiler skal man skifte allerede ved cirka 1.500 omdrejninger og i ældre biler mellem 2.000 og 2.500 omdrejninger. For dieselbiler er det også omkring 2.000.


4. Tril ned ad bakke

"Når du kører ned ad bakke, så lad bilen trille, mens den står i gear, eller tryk koblingen ned og sæt i frigear. Det giver nogle rigtig flotte brændstoftal.


5. Tjek dæktrykket

"Kontrollér dæktrykket i forhold til fabrikkens anbefalinger – du kan godt sætte det 0,2 bar højere, end det anbefalede, men et for lavt dæktryk koster derimod rigtig dyrt i brændstofforbruget. Samtidig er bilen mindre sikker at køre i, hvis trykket er for lavt.


Bonustip:

Karsten Meyland Lemche har i øvrigt et sidste godt råd til dig, der vil køre klimavenligt. Øv dig hver dag! Gør hverdagen til en øko-konkurrence, hvor du lærer digselv, hvornår lyskrydsene skifter, og hvor der er bakker, som du kan trille ned af. Størreopmærksomhed vil også gøre dig til bedre bilist.

Sundere og bedre kørsel

1. Hold afstand og hold konstant fart

2. Hold øje med trafikken

3. Skift gear tidligt og accelerér langsomt

4. Tril ned ad bakker

5. Tjek dæktrykket