Skæbnevalg: Fagtoppen har satset alt på Helle

15. sep 2011
Fagbevægelsen har satset hele butikken på en rød regering. Blå sejr kan koste medlemmer og politiske bøllebank.

I fagbevægelsen holder de vejret.

Tre ugers intens valgkamp kulminerer om få timer. Målingerne peger fortsat mod en rød regering. I omvendt fald risikerer fagbevægelsen en mavepuster af historiske proportioner.

Vi skal mange folketingsvalg tilbage for at finde en fagbevægelse, der har involveret sig så aktivt på den ene fløjs side i en valgkamp.

Især fagforbund som 3F, FOA og HK har satset millioner af medlemskroner og politisk prestige på at gøre Helle Thorning Schmidt til statsminister.

Har satset hele butikken

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet har fagbevægelsen "satset hele butikken". Og derfor vil en valgsejr til Lars Løkke Rasmussen koste dyrt.

"Det er klart, at fagbevægelsen vil stå noget forpjuskede tilbage, hvis ikke Helle Thorning bliver statsminister," siger han.

Fagbevægelsen har selv understreget, at der aldrig har stået så meget på spil som ved folketingsvalget i 2011.

Det skyldes især, at kerneemner som efterløn, efteruddannelse, dagpenge og beskæftigelsespolitik har stået øverst på dagsordenen. Emner, som har trukket fronterne hårdt op mellem den borgerlige regering og oppositionen.

"Det er meget længe siden, at fagbevægelsen har haft større forventninger til et regeringsskifte. De bebudede trepartsforhandlinger 100 dage efter valget handler jo om at fremme deres interesser - og i forlængelse deraf at beholde flest medlemmer i båsen," vurderer Flemming Ibsen.

Risikerer medlemsflugt

Hvis ikke fagbevægelsen får chancen for at bevise sit værd gennem samarbejde med en rød regering, kan det koste medlemmer.

"Ikke alle medlemmer deler samme politiske overbevisning. Så en del vil føle sig krænket, fordi deres fagforening har valgt så ubetinget side. De kan vælge at straffe deres forbund ved afvandring til sofaen eller til de gule alternativer," siger Flemming Ibsen.

Professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet er enig i, at fagbevægelsen risikerer at støde medlemmer fra sig med den massive støtte til rød blok.

På trods af den konservative leder Lars Barfoeds opfordring til trepartsforhandlinger, vil et nederlag til rød blok koste fagbevægelsen en kold skulder fra en borgerlig regering, vurderer Torben M. Andersen:

"Der har sjældent været sået så meget mistillid som under denne valgkamp. Så der vil være en periode, hvor parterne lige skal finde hinanden."

Løkke har ignoreret fagbevægelsen

Men ifølge fagbevægelsen selv kan forholdet til den borgerlige regering næppe blive værre.

"Anders Fogh holdt trepartsforhandlinger, men Lars Løkke har valgt at ekskludere os fuldstændig," siger HK-formand Kim Simonsen.

Han afviser, at fagbevægelsen har løbet en større risiko end under tidligere valgkampe.

"Der er sgu også en fagbevægelse i næste uge, hvis oppositionen taber. Så er det bare op på hesten igen - men det kan da godt være, at hesten er lidt højere, hvis den er blå," siger Kim Simonsen.

HK frygter dog ikke medlemsflugt som konsekvens af støtten til rød blok.

"Der er altid en risiko ved at mene noget, men vi mener også, at vi varetager vores borgerlige medlemmers interesser, når vi kæmper for at bevare efterlønnen," siger Kim Simonsen.

Flere 3F'ere støtter venstrefløjen

Med 370.000 medlemmer er 3F Danmarks største fagforbund. Med store kampagner mod regeringen og Dansk Folkeparti er 3F også det forbund, der har trukket fronterne skarpest op under valgkampen.

Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen afviser at kommentere på risikoen ved et rødt valgnederlag.

"Jeg har ingen hypotetiske kommentarer," siger han.

En ny undersøgelse fra 3F viser, at 79 procent af medlemmerne støtter enten S, SF eller Enhedslisten. Det er en stigning på 10 procent i støtten til venstrefløjen i forhold til tidligere målinger.

Derfor mener Poul Erik Skov Christensen heller ikke, at 3F risikerer at støde medlemmer fra sig:

"Det bekræfter mig i, at folk faktisk er skuffede over den nuværende regering, der kun går op i skattelettelser - og derfor søger et fornuftigt alternativ på venstrefløjen."