Tæt på verden: Sidste chance! Telegrafen lukker efter 160 år

20. jun 2013
Så er det slut med et hurtigt telegram på fødselsdagen i Indien. Hele systemet lukkes ned efter en del års tro tjeneste.

Forløberen til det nymodens epost-brev, der populært kaldes email, telegrammet, halter mod et museum for teknologi. Systemerne er ved at slukke og lukke i et af de sidste udsteder, hvor telegrammer faktisk sendes og modtages.

Indiens statstelegraf ophører med at dække det gigantiske rige den 15. juli 2013, skriver Global Voices.

For to måneder siden stoppede international telegrafi til Indien.

Toppen af brug var i 1985, hvor landet havde 45.000 telegramkontorer, og der blev sendt 60 millioner budskaber om året.

Nu om stunder er der sølle 75 kontorer og franchises i hvert af landets 671 distrikter. Der er 998 ansatte, der nu skal finde nye job.

Den statsejede telegraf taber penge og efter 160 års service tager ny teknologi til forsendelse af hurtige budskaber som email, videoservice og SMS over. Telegrafen sender omkring 5.000 om dagen, oplyser The Telegraph.

I visse lande som Storbrittanien modtager folk, der fejrer deres 100-års fødselsdag, stadig et telegram fra dronningen. I USA lukkede Western Union i 2006, men der findes stadig rester af teknologien i Rusland, Tyskland og Canada. Ordet "telegram" findes ikke på Postdanmarks hjemmeside.

Blandt de mere kendte dele af telegram-teknologien er morse-koderne, der blev opfundet i 1844 i USA af Hr. Samuel Morse. Faktisk var der før telegrafen andre kommunikationsteknolgier som brug af flag, røg og lys, men elektricitetens hurtighed over distance gjorde det af med dem.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.