Sherryguide: Billig luksus

24. jun 2010
Sherry er en luksusspecialitet, som tilmed er billig og utrolig lækker til masser af mad i sommervarmen.

Efterhånden indgår sherry helt naturligt i vinmenuerne på de fineste restauranter. Det er de utroligt friske og tørre Finoer, Manzanillaer og Olorosoer, som igennem de seneste 15-20 år har givet vinene fra det vestlige Andalusien nyt liv. Hele fremstillingsproceduren er helt unik. Når druerne er blevet plukket, afstilket og presset bliver mosten tilsat vinsprit. Derefter hældes vinene på store fade, som ikke fyldes helt. Normalt ville en sådan behandling betyde, at vinen ødelægges, fordi der kommer for meget ilt til vinen.

Men i Jerez i Sydspanien starter denne procedure en proces, hvor der bliver dannet et skum, som kaldes flor. Denne skum lægger sig beskyttende omkring mosten, og er med til at holde sherryen frisk, og er samtidig med til at give vinen sin lidt gæragtige smag. De fade hvori der dannes mest flor bliver helt lyse, og kaldes Fino, mens de fade, hvor der kun dannes lidt eller slet intet bliver til Oloroso- typen.

Sherry er en luksusspecialitet, som tilmed er billig og utrolig lækker til masser af mad i sommervarmen.

Ugens bedste vin

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Fino, Bodegas Rey Fernando de Castilla Jerez, Spanien. 159 kroner flasken. Laudrup Vinimport. Nærmeste forhandler: 4484 8086. www.laudrup.dk

Der er ikke noget, der er så godt som når alt går op i en helhed. Det gælder både en C.V.Jørgensen koncert på Plænen i Tivolig, og en super Fino fra det sydvestlige Spanien. Her er lækker Fino i glasset. Passer til alle slags fisk, og tapas.

Ugens bedste køb

Fino, Lustau, Solera Reserva, Jerez, Spanien. HJ.Hansen Vin. Magasin Mad&Vin. Vinspecialisten. Nærmeste forhandler: 6312 8200. www.hjhansenvin.dk

Cuco, Olorosso Seco, Barbadillo, Sherry, Jerez, Spanien. 249 kroner flasken. Østjysk Vinforsyning. Nærmeste forhandler: 8755 9900. www.vinoble.dk

En utrolig lækker Olorosso, som er en mørk udgave af sherryen, fordi den ikke har været omspundet af flor. Mandler, gær og krydderier. Lige i den dyre ende.

El Maestro Sierra, Olorosso, 15 år gammel, Jerez, Spanien. 89,50 kroner flasken. Sigurd Müller Vinhandel, www.smw.dk

En  mild duft af søde mandler strømmer op fra glasset. En mørk og tør sherry. Prøv den sammen med en grillet tun kotelet og spansk belota skinke. Lækkert.

 

John Iversen

John Iversen har i flere år anmeldt vin i dagbladet Information og på Nyhedsavisen.Han er medforfatter til bogen "Kom godt i gang med vin" fra 2006.Han er en superkok, vild med italiensk mad og har sans for det gode i livet.Han er tidligere politiker, har siddet i EU-Parlamentet og er i dag assisterende pressechef hos Socialdemokraterne.John Iversen er 55 år, gift, far til tre og bor i København.