SFformand: Krifa er ikke en fagforening

30. dec 2012, 06:00
SFs nye ledelse leverer den hidtil skarpeste kritik af Krifa fra regeringen.

Kristelig Fagbevægelse, Krifa, pynter sig med lånte fjer, når de kalder sig en fagforening.

Sådan lyder den markante melding fra SF's nye formand og minister for erhvervslivet, Annette Vilhelmsen. Dermed udtaler hun sig mere kritisk om Krifa end nogen i regeringstoppen tidligere har gjort.

"Jeg ser de kristelige som et forsikringsselskab frem for en fagforening," siger hun.

"Jeg synes, man skal kalde tingene dét, de er. Så når man har en forsikringsordning, så er det det, man har. Og når man har en fagforening, så er det det, man har," tilføjer den nye SF-formand.

Dermed sender hun et signal om, at Krifa ikke skal forvente større politisk indflydelse, sådan som de ellers har efterlyst - bl.a. i forbindelse med de forliste trepartsforhandlinger tidligere på året.

En fagbevægelse er mere end forsikring

Den skarpe melding fra Annette Vilhelmsen kommer efter et år, hvor konflikten om Vejlegården også har givet ny næring til debatten om de såkaldt gule fagforeninger.

Annette Vilhelmsen slår fast, at hendes klare sympati ligger hos den etablerede fagbevægelse.

Der er mange, som mener, at der er behov for konkurrence på fagforeningsområdet, bl.a. fordi de giver billigere priser for lønmodtagerne. Kan vi undvære Krifa?

"Det vil jeg ikke kommentere på. Jeg vil bare kommentere på, at jeg synes, vi har en rigtig, rigtig dygtig fagbevægelse i Danmark"

Henviser du til den såkaldt røde fagbevægelse?

"Det er den fagbevægelse, som vi kender, og som er mere end et forsikringsselskab," siger hun.

Væbner strammer grebet

SF's arbejdsmarkedsordfører, Eigild Andersen, er endnu hårdere over for Krifa end sin formand.

"Jeg har ingen interesse i, at de (Krifa, red.) lever," siger han, og tilføjer:

"De skader lønmodtagere i Danmark. Kort og godt."

Eigild Andersen kan simpelthen ikke se formålet med fri konkurrence på fagforenings-markedet.

"Det er i samfundets interesse, at der er en enhedsfagbevægelse, så der ikke er gule fagforeninger, der konkurrerer på sidelinjen," siger han.

"Konkurrence mellem flere fagforeninger fører til svækkelse og dårligere forhold for arbejderne og lønmodtagere. Og det fører til uro og flere strejker," påpeger han med henvisning til erfaringer fra Frankrig.

Der fremhæves normalt tre kritikpunkter fra Krifa-skeptikere. De mener, at den kristelige fagforening mangler et sammenhængende tillidsmandssystem, de forhander ikke overenskomster og har frasagt sig konfliktretten.

Mette F. i forsvar for Krifas ret

De gule fagforeninger er heller ikke Socialdemokraternes kop the. Arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen (S) har bl.a. betegnet Krifa som "en pengemaskine".

Dog understregede beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) under et åbent samråd i foråret, at der ikke er nogen, som kan tage patent på begrebet 'fagforening'.

"Jeg vil hverken blande mig i eller diktere, hvilken forening den enkelte søger tilknytning til," sagde Mette Frederiksen.

Krifa står fast: Vi er en forening

Hos Krifa ryster formand Søren Fibiger Olesen på hovedet af kritikken.

"Naturligvis er vi en fagforening. Vi tilbyder de samme ydelser som en fagforening. Vi forhandler overenskomster, har tillidsfolk og yder juridisk bistand til vores medlemmer," siger han.

Han mener, at de røde politikere "enten er fulde af løgn eller også taler de mod bedre vidende".

"Men de har selvfølgelig lov til at mene det, de vil. For os er det vigtige, at vores medlemmer er tilfredse," lyder det fra Søren Fibiger Olesen.