SF vil se på fejl ved kontanthjælpsregler

14. feb 2014, 11:08
Partiet, der lagde mandater til kontanthjælpsreformen, er nu klar til at se på fejl ved reformen under næste års finanslovsforhandlinger. Det siger SFs gruppeformand, efter at det er kommet frem, at kærester får inkassosager på halsen.

SF og alle andre partier i Folketinget på nær Enhedslisten var med til at vedtage den meget omdiskuterede reform af kontanthjælpen sidste år.

Men nu er der kommet tvivl. Det sker efter at Avisen.dk har bragt nyheden om, at kærester i job får inkasso-sager på halsen, fordi de nægter at forsørge deres arbejdsløse bedre halvdel.

"Det er et voldsomt greb, fordi kommunen ikke nødvendigvis sparer penge ved at sende folk til inkasso," siger Pernille Vigsø Bagge, formand for partiets folketingsgruppe.

Hun åbner nu op for at lave ændringer i reformen under forhandlingerne om næste års finanslov.

"Vi er villige til at se på, om der er noget, der er så uhensigtsmæssigt ved den reform, at det skal justeres," siger hun og uddyber:

"Sagen er, at der under finanslovsforhandlingerne i efteråret lå justeringer af reformen på bordet. Derfor der det ikke sådan, at det er mejslet ind i granit, at vi ikke kan kigge på, hvordan reformen virker i praksis."

Hun understreger dog, at hun ikke ved, hvad der ligger bag de kommunale sager.

EL: SF var advaret

Enhedslisten giver ikke meget for SF's nye melding.

"De andre partier kan ikke komme og sige, at de ikke var advaret," siger socialordfører Finn Sørensen.

Han kalder inkasso-sagerne en "skræmmende" konsekvens af kontanthjælpsreformen.

"Kommunerne vil i endnu højere grad blive oplevet som borgernes fjende. Oplevelsen vil være, at de ikke længere er til for at hjælpe de arbejdsløse, men for at presse dem på økonomien. Det er en farlig udvikling," siger han.

Enhedslisten og SF er enige om, at det kan blive en dyr løsning at gå efter dem, der ifølge kommunerne er dårlige betalere.

"Det er elendig lovgivning, der betyder, at kommunerne skal bruge en masse kræfter på dyneløfteri," siger socialordfører Finn Sørensen.

Tung bevisbyrde

En lektor i socialret ved Aalborg Universitet vurderer, at det kan blive svært for kommunerne at løfte bevisbyrden.

"Hvis nu samleveren siger: Det passer ikke - hun har fået tag over hovedet og mad morgen, middag og aften. Og hun så siger: Det passer ikke. Kommunen skal jo kunne bevise, at forsørgelsen er blevet forsømt," siger Nina Von Hielmcrone.

Hun understreger, at det umiddelbart er efter bogen, når kommuner forsøger at inddrive kontanthjælp fra kærester, der nægter at forsørge.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der er formand for Beskæftigelsesudvalget.