SF's gruppeformand, Jacob Mark, vil sætte en stopper for lønninger i millionklassen til topchefer i Danmark. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

SF vil sætte loft over toplønninger

24. jan, 19:45
Der skal sættes en stopper for tårnhøje lønninger til topchefer, hvis det står til SF.

Det skal være slut med toplønninger i millionklassen. Sådan lyder budskabet fra SF, som ved hjælp af en ny model vil rette op på den økonomiske ulighed i det danske samfund, skriver TV 2

LÆS OGSÅ: Vilde lønninger - Så meget tjener danske topchefer

Helt konkret går forslaget ud på, at lønforskellen mellem den højest og lavest lønnede medarbejder højest må være i et forhold, der svarer til 20 til 1. Det svarer for eksempel til, at en direktør højest må inkassere en samlet årsløn på fire millioner kroner, hvis selskabets lavest lønnede medarbejdere har en årlig løn på 200.000 kroner. 

Tilbage i 2017 skabte det stor debat, at direktøren hos Nets Bo Nilsson fik 21 millioner kroner om året i lønningsposen. Dertil kom, at han i forbindelse med børsnoteringen af virksomheden fik en ekstra fortjeneste på 500 millioner kroner i aktier. 

- Ulighed er skadelig for den økonomiske vækst, og monsterlønninger kan også være skadelige for en virksomhed, fordi den øger virksomhedens omkostningsniveau. Det kan så igen gå udover blandt andet lønmodtagere, der ejer aktier via deres pensionsordning, siger Jacob Mark, gruppeformand for SF til TV 2.

SF'eren mener, at der har udviklet sig en kultur, hvor topchefers belønnes med lønninger, der er helt ude af trit med den almindelige lønudvikling. 

LÆS OGSÅ: Pas på - Klik ikke på denne Messenger-besked