20200108-141807-L-1920x1920we
- Det er fuldstændig urimeligt, at borgere, der modtager førtidspension, skal lide under, at deres ægtefælle eller samlever har et arbejde, siger SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge.  Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

SF vil afskaffe økonomisk smæk til førtidspensionister: 'Dybt uretfærdigt'

5. okt 2020, 06:00
I forbindelse med partiets finanslovsudspil vil SF afskaffe gensidig forsørgerpligt for førtidspensionister. Enhedslisten er positive, mens minister er tavs.

Fremover skal førtidspensionister have mulighed for at bo sammen med deres ægtefælle eller partner uden at risikere økonomisk smæk, hvis deres formue er for stor. 

Sådan lyder meldingen fra SF, der vil afskaffe den såkaldte gensidige forsørgerpligt for førtidspensionister.

LÆS OGSÅ: Jobindex bygger job-robot: Kan bekæmpe aldersdiskrimination

Reglen betyder, at man som førtidspensionist får reduceret sin månedlige ydelse, hvis ens ægtefælle eller samlever tjener over et vist beløb. 

En regel, der ifølge SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge er 'dybt uretfærdig'.

- Det er fuldstændig urimeligt, at borgere, der modtager førtidspension, skal lide under, at deres ægtefælle eller samlever har et arbejde, siger Karsten Hønge. 

- Det er mangel på respekt over for mennesker på førtidspension, og det kan kun gå for langsomt med at få fjernet de her åndssvage modregningsregler. Når man bliver tilkendt førtidspension, er det en rettighed, som ikke skal gradbøjes, tilføjer ordføreren. 

Forslaget om at sløjfe modregningen af førtidspensionen bliver præsenteret som en del af SF's finanslovsudspil, der endnu ikke er offentliggjort. 

SF vil indfase afskaffelsen af den gensidige forsørgerpligt over fem år, og forslaget vil ifølge partiets beregninger koste 120 mio. kroner i 2021. 

Finansministeriet har tidligere anslået, at det samlet vil koste 460 mio. kr at fjerne modregningen i forhold til partners indkomst for de førtidspensionister og folkepensionister, der er gift eller samboende.

Det er de facto en skat på kærlighed
Bonnie Schneider, talsperson, TAAGF

'Skat på kærlighed'

Hos foreningen Total Afskaffelse Af Gensidig Forsørgerpligt (TAAGF) lyder der stor opbakning til SF's forslag om at afskaffe ægtefælle og samlever-modregningen for førtidspensionister. 

Foreningen har tidligere på året arrangeret flere demonstrationer for at fjerne alle ægtefælle-afhængige modregningsregler for både førtids- og folkepensionister samt kontanthjælpsmodtagere. 

Din mening

På A4 Arbejdsliv vil vi rigtig gerne dele din mening om arbejdslivets udfordringer og idéer til løsninger med vores andre læsere. Så send et debatindlæg til [email protected] - husk gerne et foto.

TAAGF står ligeledes bag et borgerforslag, der dags dato har nået over 70.000 underskrifter, og som tidligere på året blev stemt ned i Folketinget. 

- Der er mange tusinde danskere, der bliver ramt af det her hver eneste dag, og som ikke har råd til at flytte sammen med den person, de elsker. Det er de facto en skat på kærlighed, siger Bonnie Schneider, talsperson for TAAGF. 

Bonnie Schneider er selv førtidspensionist og risikerer derfor store økonomiske konsekvenser, hvis hun flytter sammen med sin kæreste Nicolaj. 

Derfor glæder hun sig også over, at SF nu tager en delvis afskaffelse af den ægtefælleindkomst-afhængige modregning med til bordet ved årets finanslovsforhandlinger. 

- Men vi er langt fra i mål endnu. Det er vi først, når alle kontanthjælpsmodtagere og pensionister i det her land kan bo sammen med dem, de ønsker, uden at skulle frygte økonomisk ruin, siger Bonnie Schneider.

EL positive - minister tavs 

Hos Enhedslisten vil man ikke kommentere på SF's finanslovudspil. 

- Men vi ser positivt på, at man hurtigst muligt afskaffer de her modregningsregler, for de er dybt uretfærdige. Det kan du roligt skrive, siger Jette Gottlieb.

Enhedslisten var sammen med Alternativet det eneste parti, der tilbage i maj stemte for et borgerforslag om at afskaffe enhver ægtefælle-afhængig modregning af førtidspensionister, kontanthjælpsmodtagere og førtidspensionisters indkomst. 

A4 Arbejdsliv har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Ministeren ønsker dog ikke at kommentere forslaget på nuværende tidspunkt. 

Fakta: Gensidig forsørgerpligt

Gifte og samlevende får mindre i førtidspension eller folkepension, hvis deres ægtefælle eller samlever er i arbejde og kan forsørge dem.

Ydelsen til gifte kontanthjælpsmodtagere er også afhængig af ægtefællens indtægt. De kan helt miste retten til at få kontanthjælp.

I 1999 blev modregningen af pensionister udvidet til også at omfatte samlevende par, hvor den ene er folkepensionist eller førtidspensionist. Det skete på initiativ fra Socialdemokratiet, og lovforslaget blev vedtaget med støtte fra Venstre, Konservative, Radikale, Kristeligt Folkeparti og CD.

I 2014 indførte den daværende SRSF-regering med kontanthjælpsreformen også gensidig forsørgerpligt for samlevende par, hvoraf den ene var på kontanthjælp.

Efter mange protester og fejl i sagsbehandlingen blev den gensidige forsørgerpligt for samlevende kontanthjælpsmodtagere afskaffet igen fra 1. januar 2016.