I et indlæg i Berlingske startede Landsforkvinden for SFU, Sofie Lippert, en stor debat på sociale medier, omkring hvorvidt arveskatten skal sættes op. Foto: Foto: Privat

SF-profil foreslår skat på 100 procent

18. jul 2019
Formanden for SF Ungdom mener ikke, at det skal være muligt at arve mere end 30 millioner kroner. Arv udover 30 millioner kroner skal beskattes med 100 procent.

Det skabte stor debat, da SF Ungdoms landsforkvinde, Sofie Lippert, i Berlingske foreslog, at man ikke må kunne arve mere end 30 millioner kroner  fra afdøde familiemedlemmer. 

"Konkret vil jeg foreslå en 100 procents beskatning på arv over 30 millioner, så kæmpe formuer ikke kan gå i arv og vokse og dermed skabe endnu større ulighed." skrev hun. Overfor A4 Nu uddyber hun sit forslag: 

- Det her forslag er rettet mod den rigeste procent, der ejer 23 procent af den samlede formue i Danmark.  Vi er ikke så lige, som vi tror i Danmark, siger Sofie Lippert.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersken Roberto spiller violin for patienterne: Min musik lindrer smerten

Hvis det gik efter SF-profilens forslag, skulle det ikke være muligt at arve sig en pladst blandt Danmarks økonomiske elite. Sofie Lippert køber ikke præmissen om, at ingen kommer til at starte noget nyt op, eller at alle virksomheder flytter ud af Danmark, hvis hendes forslag bliver gennemført. 

- Jeg synes, det er meget fair, at hvis du skal videreføre en virksomhed, så skal du personligt have puttet noget kapital i den. Så du ikke bare kan få virksomheden, fordi mor eller far var en dygtig forretningsdrivende. Hver arving kan jo stadig få 30 millioner, siger hun.

Cheføkonom i den liberale tænketank, Cepos, Mads Lundby Hansen har kommenteret Sofie Lipperts forslag på Twitter, hvor han blandt andet skriver, at det ”rabler” for SF'eren, der viser ”manglende forståelse” for økonomi og ikke har ”respekt for andre folks penge”.

(Se tweetet her)

Sofie Lippert finder kommentaren nedladende, men er egentlig godt tilfreds med reaktionen.

- Min første tanke var da, at jeg havde ramt rigtigt. Hvis cheføkonomen for Cepos synes, det er så langt ude, hvad jeg foretager mig, så har jeg jo ramt rigtigt. Jeg synes også, at alt, hvad han foretager sig, er langt ude, siger hun og uddyber.

Mads Lundby Hansen valgte efterfølgende at dele et billede af Sofie Lipperts profil på Twitter og kalde hendes synspunkt om at "knuse kapitalismen'" for ”ekstremt (…) og underligt”.

Sofie Lippert undrer sig over, at hendes holdninger åbenbart kan overraske Cepos’ cheføkonom.

- Det kan vel ikke overraske, at en socialist vil beskatte de rige mere end, hvad vi gør i dag, siger hun.