SF: For dumt Støjberg!

3. jan 2011
Flere uden job skal fremover arbejde gratis i virksomhedspraktik. For dumt, mener SF.

Det er simpelthen for dumt at belønne kommuner for at sende ti-tusinder af ledige ud som gratis arbejdskraft. Og det gør beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) trofast støttet af Dansk Folkeparti.

Sådan lyder kritikken fra SF, efter det er kommet frem, at kommunerne kassetænker i regeringens nye dagpengeregler og sender ledige ud som gratis arbejdskraft.

Læs også: Bjarne tvunget til at arbejde gratis

"Det er et stort cirkus. Før døjede ledige med jammerlige og nytteløse jobkurser. Nu skal de misbruges som gratis arbejdskraft. Regeringen burde bruge kræfterne på at skaffe befolkningen arbejdspladser, frem for at lave den ene bekymrende, firkantede reform efter den anden," siger Eigil Andersen, arbejdsmarkedsordfører for SF.

Eigil Andersen har nu spurgt ministeren, hvad ministeren vil gøre for at forhindre misbrug af arbejdsløse i virksomhedspraktik.

Læs også: Flere tvinges til at arbejde gratis

Nyt system fungerer ikke

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) ændrede i 2009 reglerne, så kommunerne tjener, når de sender ledige i virksomhedspraktik. Ministerens seneste ændring skruer fra nytår endnu mere op for praktik til ledige.

Virksomhedspraktik er en ordning, hvor en virksomhed har en ledig i praktik uden at betale for det. En ledig må kun være i praktik i fire uger, og han må ikke være på en virksomhed, hvor han tidligere har været ansat med at lave det samme.

Meningen er, at virksomheden efter de fire uger skal få lyst til at ansætte den ledige. Men det sker sjældent, siger Eigil Andersen.

Ingen siger nej gratis arbejdskraft

"Hvilken arbejdsgiver siger nej til gratis arbejdskraft? Når de fire uger er gået, får arbejdsgiveren da bare en ny ledig i praktik fra jobkøen. Hvis regeringen vil belønne kommunerne, så skal den da belønne, når de skaffer folk et fast arbejde, der varer længere end et år," siger Eigil Andersen.

Som det ser ud i øjeblikket, får kommunerne 50 procent af dagpengene tilbage, når de sender ledige i virksomhedspraktik eller løntilskud. Ved andre former for aktivering får kommunerne kun 30 procent af udgifterne til dagpenge.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her