SF'er: Sådan er det Europa, jeg drømmer om

22. dec 2019, 18:42

Det er blevet den tid på året, hvor der skrives ønskelister, statusrapport over det forgangne år og forhåbninger til at nye. Jeg kan næsten ikke vente med at komme tilbage efter ferien, for der er nok at tage fat på for at skabe et grønnere, rødere og mere lige Europa, som jeg drømmer om.

LÆS OGSÅ: SF'er: Bedre sent end aldrig for lastbilchaufførerne

Jeg startede 2019 som økonomistuderende og SF Ungdoms kandidat til Europa-Parlamentsvalget den 26. maj. Og nu og lukker jeg så 2019 som medlem af Europa-Parlamentet. Det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, og jeg er glad og stolt over, at jeg er nået hertil.

Allerede et par dage efter valget tog jeg til Bruxelles med en næsten tom kuffert. Her mødte jeg for første gang mine nye kollegaer i Den Grønne Gruppe, og jeg fik hilst på flere af de danske medlemmer. Udover at få ansat medarbejdere, lære Parlamentets IT-systemer at kende og finde vej til kantinen, har kalendere været pakket.

Vi har godt nok gået i et lovgivningsmæssigt vakuum indtil 1. december, hvor den nye EU-Kommission tiltrådte. Vi har haft alle Kommissærerne til høring, hvor tre kandidater dumpede med et brag. Jeg har fået plads i beskæftigelsesudvalget, hvor jeg som Den Grønne Gruppes koordinator leder gruppens beskæftigelsespolitik, og jeg er stedfortræder i økonomiudvalget.

Begge udvalg er lige i skabet. Jeg kan være med til at skabe et mere retfærdigt arbejdsmarked, bekæmpe social dumping og sørge for, at den grønne omstilling bliver en fair omstilling for arbejdere.

I 2020 skal jeg som noget af det første arbejde med det forslag, der kommer fra EU-Kommissionen om en europæisk mindsteløn. Jeg kan allerede nu sige, at jeg ikke bliver fan af forslaget.
Kira Marie Peter-Hansen, MEP (SF)

I økonomiudvalget har jeg brugt ret mange kræfter på indsatsen mod skattely. Jeg har presset hårdt på for at få finansministeren, Nikolaj Wammen, til at sætte Danmark i spidsen i den kamp, og det har virket. På grund af ham, har Ministerrådet endelig lovet at se på de håbløse kriterier for EU’s sortliste over skattely, der er mere gennemhullede end et dørslag. Det følger jeg benhårdt op på næste år, hvor vi også får et forslag om digital skat og skal diskutere bankunionen endnu mere, så vi kan få en mere retfærdig økonomi.

I 2020 skal jeg som noget af det første arbejde med det forslag, der kommer fra EU-Kommissionen om en europæisk mindsteløn. Jeg kan allerede nu sige, at jeg ikke bliver fan af forslaget. Dels har vi i Danmark en velfungerende arbejdsmarkedsmodel, der fungerer fint uden en lovbestemt minimumsløn. Den skal vi sørge for at sikre, og Kommissionen viser heldigvis forståelse for den. Men ikke mindst fordi, minimumsløn på trods af gode intentioner om at hæve lønniveauerne kan have den stikmodsatte effekt. Forslaget må for alt i verden ikke skabe flere af de såkaldte working poors - arbejdstagere, hvis løn er så lav, at de ikke kan leve for den.

I mine øjne er der ingen tvivl om, at EU skal vise den grønne vej i den her tid, hvor vi så sent som i forrige uge på COP25 i Madrid så, hvordan ambitionerne halter gevaldigt hos resten af verdens store økonomier.
Kira Marie Peter-Hansen, MEP (SF)

Øverst i bunken på skrivebordet ligger den Green New Deal, som Kommissionen præsenterede i sidste uge. Den skal så at sige være rammen for EU’s grønne politik. Jeg er lidt skuffet over målsætningerne i den, men jeg og Den Grønne Gruppe vil gøre alt, hvad vi kan for at male den endnu grønnere. I mine øjne er der ingen tvivl om, at EU skal vise den grønne vej i den her tid, hvor vi så sent som i forrige uge på COP25 i Madrid så, hvordan ambitionerne halter gevaldigt hos resten af verdens store økonomier.

På den positive side har vi for første gang nogensinde fået en kommissær for ligestilling. Og jeg håber, at hun kan opfylde mine ønsker for et mere lige Europa. Hun kommer med en gender strategy, som jeg håber, bidrager med redskaber til at få lukket løngabet mellem kønnene, styrker retten til fri abort, der desværre ikke er en selvfølge i alle EU-lande, og at den vil tage fat på de enorme udfordringer og diskrimination, LGBTI-personer stadig møder.

Det er ikke ønsker, der passer særligt godt under juletræet. Så i den mere håndgribelige afdeling, ønsker jeg mig altså også en ny rullekuffert. Hjulene er blevet slidt ned på den gamle, og jeg har på fornemmelsen, at 2020 bliver et travlt år.