20180426-084555-L-1920x1920we
- For at være helt ærlig så laver de indsatte grin med os, siger distriktsanklager i byen Sacramento Anne Marie Schubert. Foto: Fred Greaves/Reuters/Ritzau Scanpix

Seriemordere har fået udbetalt millioner med corona-fidus

25. nov 2020, 08:44
Seriemordere og dødsdømte i Californien har snydt sig til op mod en milliard dollar i uberettigede ydelser.

Titusindvis af indsatte, herunder seriemordere og drabsmænd på dødsgangen, har gennemført det, anklagere beskriver som det muligvis største svindelnummer i delstatens Californiens historie.

Det rapporterer NBC News.

Den formodede svindel, der centrerer sig om ydelser til arbejdsløse under coronapandemien, kan løbe op i så meget som en milliard dollar – knap 6,3 milliarder kroner. Det fortæller distriktsanklager i byen Sacramento Anne Marie Schubert.

- Svindlen er kolossal, siger hun tirsdag ifølge NBC News.

Mellem marts og august har indsatte på tværs af Californiens fængsler ifølge anklageren gjort krav på i alt 140 millioner dollar – knap 880 millioner kroner – i sociale ydelser.

I nogle tilfælde er ydelserne blevet udbetalt direkte til den indsatte i fængslet. I andre tilfælde er pengene blevet sendt til familiemedlemmer og venner uden for fængslet.

I Kern County siger distriktsadvokat Cynthia Zimmer, at efterforskere blev gjort opmærksomme på svindlen i september, efter at adskillige indsatte havde modtaget penge.

Nogle gange omfattede svindlen falske sygesikringsnumre og navne som John Doe (det amerikanske navn for en anonym mand, red.) og andre øgenavne.

- For at være helt ærlig så laver de indsatte grin med os, siger Anne Marie Schubert.

I andre tilfælde er der blevet gjort krav på coronahjælpen under rigtige identiteter. Blandt dem er 133 af delstatens i alt 700 fanger på dødsgangen, herunder den drabsdømte Scott Peterson, der i 2002 dræbte sin hustru og ufødte søn.

Tidligere i år blev Petersons dødsdom omstødt, da højesteret i Californien konkluderede, at der var begået ”betydelige fejl” i udvælgelsen af nævninge under hans retssag.

Ifølge distriktsanklager Anne Marie Schubert er der uberettiget blevet udbetalt 420.000 dollar – godt 2,6 millioner kroner – alene til 133 fanger på dødsgangen.

Hun fortæller videre, at svindlen har været mulig, fordi Californien ikke krydstjekker fængselsdata med krav om arbejdsløshedsydelser.