Serie af fejl bag flykatastrofe

23. aug 2008
Spanske flymyndigheder mener, at en række fejl skabte flyulykken, der onsdag kostede 153 livet i Madrid. Eksperter undersøger nu flyets sorte boks

Hvorfor?

Det ene spørgsmål fylder de spanske medier, som forsøger at begribe, hvordan et SAS-ejet Spanair-fly onsdag kunne styrte ned, umiddelbart efter at det lettede hjulene fra Madrid Lufthavn. Flyet eksploderede, og 153 omkom, heriblandt to spædbørn og 20 børn.

Vidner fortalte i første omgang, at en motor eksploderede, mens flyet lettede. Men ifølge den førende spanske avis El Pais viser videooptagelser fra lufthavnen, at motoren ikke eksploderede under opstigningen. Angiveligt gik der først ild i flymotoren, da flyet styrtede mod landingsbanen, og gnister fik brændstoftankene til at eksplodere.

Sorte bokse åbnes

»Jeg er ikke så sikker på, at motoren fejlede,« siger lederen af de spanske luftfartsmyndigheder, Manuel Batista, til El Pais.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Batista peger i stedet på, at et sammentræf af uheld har fået flyet til at gå ned:

»Der har været mere end ét nedbrud.«

Moderne fly er designet til at kunne flyve med kun én motor, så et enkelt motorstop burde ikke kunne tvinge flyet ned. Flymyndighederne kan endnu ikke sige, hvilken kæde af uheld der skabte katastrofen. Teknikere er begyndt at gennemgå flyets to sorte bokse, som indeholder informationer om, hvad der skete i flyet under og op til ulykken. Den ene boks er dog beskadiget af den kraftige eksplosion, der efterlod flyet spredt over landingsbanen.

»Efterforskerne er overbeviste om, at de kan bruge informationerne, men vi må vente på, at de får dem hentet frem og analyseret,« siger talsmand for Spanair Javier Mendoza til CNN.

Venter på svar

Spanair-flyet havde problemer, inden det lettede, da et luftindtag ikke virkede. Flyet blev derfor forsinket i to timer, men Spanair tror ikke, at det problem kan have været skyld i dødsulykken.

»Vi er kommet til den konklusion, at der intet unormalt var i løsningen af problemet,« siger Mendoza.

Luftfartsmyndighederne venter, at der kan gå måneder, før undersøgelsen er færdig – og de efterladte kan få svar på spørgsmålet: Hvorfor?

faktaboks

Katastrofen i Madrid

Onsdag eftermiddag styrtede et Spanair-fly af typen MD-82 ned, da det lettede fra Madrid mod De Kanariske Øer.

153 personer mistede livet. 19 overlevede.

Katastrofen er den værste flyulykke i Europa i 20 år.

Spanair er ejet af det skandinaviske luftfartsselskab SAS.