Fire ud af ti: Seniorer bliver diskrimineret på min arbejdsplads

2. apr 2018, 06:00
Pædagoger, socialrådgivere og sygeplejersker oplever, at ældre kolleger bliver fyret først, og at jobansøgere med gråt hår bliver sorteret fra. Offentlige arbejdsgivere smider det grå guld på gaden, vurderer ekspert.

Erfaring, faglige kompetencer og grånende tindinger er tilsyneladende en dårlig cocktail, hvis man drømmer om et nyt job.

En ny undersøgelse fra FTF-fagbevægelsen viser, at fire ud af ti pædagoger, sygeplejersker, lærere og andre på over 60 år på offentlige arbejdspladser oplever, at der sker aldersdiskrimination ved nyansættelser og afskedigelser i skoler, børnehaver og på hospitaler.

Blandt medlemmer af FTF-fagbevægelsen - uanset deres alder - har hver tredje indtryk af, at det er sværere for seniorer end for yngre ansøgere at komme indenfor i varmen på deres arbejdsplads.

Undersøgelsen, der er gennemført blandt mere end 3.300 privat og offentligt ansatte FTF-medlemmer i job, får FTF-formand Bente Sorgenfrey op i det røde felt.

- Det er et kæmpe problem for samfundet og arbejdspladserne samt seniorernes lyst og ikke mindst mulighed for at blive flere år på jobbet, at de aldersdiskrimineres ved nyansættelser og fyringer. Det må arbejdsgiverne sætte en stopper for, siger hun.

Smider det grå guld på gaden

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet med speciale i tilbagetrækning Per H. Jensen kan godt genkende resultaterne fra FTF’s undersøgelse.

- Mange arbejdsgivere går i en stor bue udenom seniorerne, og det er et stort problem, fordi tilbagetrækningsalderen stiger gradvist, og vi skal være stadig flere år på arbejdsmarkedet, siger han.

- Problemet er jo, at man med den ene hånd snakker om det grå guld og med den anden hånd smider det grå guld på gaden. Der er noget dobbeltmoral i det, siger han.

Bente Sorgenfrey minder om, at vi jævnligt hører arbejdsgivere advare om mangel på kvalificeret arbejdskraft og risiko for flaskehalse.

- Arbejdsgiverne må også gribe i egen barm. De kunne starte med at fastholde de nuværende seniorer og ansætte de ledige seniorer. Der er rig mulighed for at skaffe kvalificeret arbejdskraft på egen hånd ved at se på seniorerne.

- Det er nu engang sådan, at det er arbejdsgiverne alene, der har ansvaret for at ansætte og afskedige. De kan via en seniorpolitik og en fordomsfri ansættelse af seniorer selv være med til at forebygge mangel på arbejdskraft, fastslår FTF’s formand.

Nogle er langsomme i betrækket

Forsker Per H. Jensen pointerer, at man ikke kan skære alle virksomheder over en kam, når det kommer til at sætte pris på ældre medarbejdere.

- Nogle virksomheder er ved at komme efter det, mens andre er langsomme i optrækket. Men de offentlige arbejdsgivere er det største problem her, fastslår forskeren.

Bente Sorgenfrey mener, at alle arbejdspladser bør lave en seniorpolitik, hvor man tager hensyn til seniorerne, anerkender deres kvaliteter og selvfølgelig ikke aldersdiskriminerer.

- Det er vejen frem, hvis vi vil have flere til at blive flere år på arbejdsmarkedet, siger Bente Sorgenfrey og henviser til, at syv ud af ti FTF-medlemmer gerne bliver i deres job til pensionsalderen, hvis de kan kan gå på nedsat tid.