En ny seniorpræmie til ældre danskere skal holde flere længere på arbejdsmarkedet. Men nu viser de kommende regler, at selvstændigt erhvervsdrivende kan få bonussen uden at arbejde – i hvert fald ret meget. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Flere seniorer skifter job: "Massakre på efterlønnen"

Lønmodtagere skal arbejde i snit mindst 30 timer om ugen for at få ret til seniorpræmien, som udgør 42.000 kroner efter ét års arbejde. Men for erhvervsdrivende er det overskuddet af deres virksomhed, som er afgørende – ikke hvor meget de arbejder.

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

Dermed kan for eksempel udlejere af en boligejendom få seniorpræmie, selv om de kun arbejder lidt eller slet intet. Det er i hvert fald sådan, revisionsfirmaet BDO tolker den nye bekendtgørelse, som har været i høring og snart skal træde i kraft.

- Det vil nok kunne virke underligt for nogle mennesker. Men der findes jo en del i skattereglerne, som kan virke underligt, siger Steen Mørup, ekspert i skatteforhold hos BDO.

De første ældre kan få seniorpræmien næste sommer. Den udløses, når de har arbejdet ét år efter folkepensionsalderen.

Ifølge de kommende regler så skal selvstændige have et overskud i deres virksomhed på cirka 190.000 kr. for at få præmien. Det kan give gevinst for en række selvstændige, mener revisionsfirmaet:

”Visse kommanditister, ejendomsudlejere, konsulenter og andre indehavere af ikke så arbejdskrævende virksomheder, vil være berettiget til præmien, hvis bare de opfylder kravet til indkomstens størrelse,” skriver BDO i en orientering til sine kunder.

SF er det parti, der har været mest skeptisk over for ordningen - som blev født under den tidligere regering. Det kommer bag på SFs arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge, at selvstændige kan få seniorpræmie nærmest uden at arbejde, og han har nu stillet spørgsmål til ordningen til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.