Selvstændige har ikke råd: Ferie, nej tak!

14. jul 2011
Selvstændige skipper sommerferien i langt højere grad end hidtil og knokler løs, mens sommeren står på.

En sølle uges ferie. Sådan ser det ud for mange af landets selvstændige. Hver femte selvstændig holder ikke mere end en uges sommerferie, og lidt mere end halvdelen holder maksimalt to ugers sommerferie

Det er en markant tilbagegang. For bare tre år siden var det kun tre procent, der havde en uges sommerferie, mens over halvdelen snuppede tre ferieuger i rap.

Det viser en ny undersøgelse fra A-kassen ASE, der har mange selvstændige medlemmer. Undersøgelsen er afsluttet i uge 27 og omfatter 860 besvarelser.

"Selvstændige har ikke samme muligheder for at holde sommerferie, som andre, for det er nødvendigt, at man er til stede i sin virksomhed, når kunderne er der. De seneste tre års økonomiske krise har ikke gjort det nemmere, fordi mange er presset økonomisk", siger direktør i ASE, Jesper Bøge.

Han peger også på, at det seneste skybrud og boligjob-ordningen har medført øget travlhed inden for især bygge og anlæg, og at der dermed ikke er tid til at holde ferie i øjeblikket.

Travlt har Christian Bille Larsen også. Han er indehaver af Solvang Maskinfabrik på Sydsjælland og er en af dem, der slet ikke har tid til at holde ferie. Faktisk har han ikke holdt sommerferie siden 1996.

"Jeg bliver nødt til at sikre mig, at arbejdet bliver lavet i firmaet. Der er travlt. Mine medarbejdere siger da til mig, at jeg burde tage en uge, men det vil jeg ikke," siger Christian Bille Larsen.

Alligevel har han lovet sin kone, at de kan stikke af sammen en eftermiddag i løbet af sommeren.

"Men så skal jeg også have min telefon lige ved hånden," siger Christian Bille Larsen.

"Jeg er nok bare sådan bygget, at jeg ikke har det behov for at trække stikket ud," siger han.

Og det forstår stresspsykog Jeanett Bonnichsen godt. Men hun understreger, at det kan have negative konsekvenser for helbreddet at arbejde igennem uden ferie.

"Det er vigtigt at kunne koble af," siger hun.

Men de selvstændige er fanget i et svært dilemma. For på den ene side er det farligt ikke at koble af, men det er også farligt at forlade den forretning, som man brænder for.

"Det kan være angstprovokerende at skulle holde ferie fra sit eget firma i en finansiel krisetid. Derfor vælger mange at holde gang i firmaet, for det er mindst problematisk" siger Jeanett Bonnichsen.