Tæt på verden: Seks unge dødsdømt for at synge og danse

10. jun 2012
Næsten 1.000 æresdrab i Pakistan sidste år. Stor forvirring omkring sag om fatwa mod seks unge, fordi de hyggede sig.

Beretninger om drab på en gruppe unge kvinder og mænd i en fattig pakistansk provins breder sig ud over internet. Menneskeretskommissionen i Pakistan oplyser, at 943 kvinder og piger blev dræbt sidste år, fordi de besmittede deres families ære.

Den aktuelle sag startede med at en mandlig deltager i en hyggestund under et bryllup optog en video med sin mobiltelefon og lagde den online. 
Videoen blev en skamplet for beboerne i landsbyen. Deltagerne, fire kvinder og to mænd, blev dødsdømt.

I de de pakistanske stammeområder danner lokale ældre mænd en lokal domstol, kaldet en Jirga. Det har karakter et borgermøde. Beslutninger træffes i enighed. Jirgaens beslutninger er ikke underlagt Pakistans lovgivning.

Begivenhederne skal være sket i en landsbyen beliggende i Pakistans nordlige Kohistan provins. På de kanter skal mænd og kvinder være strengt adskilte ved et bryllup.

Kvinderne dræbt

Den pakistanske avis The Nation rapporterer med foto udtalelser af Afzal Khan, broder til en af de anklagede drenge, der skulle have lyttet til musik og danset for fire piger ved et bryllup.

Han udtalte igen onsdag, at de alle kvinderne er dræbt. De blev skudt af deres egne familiemedlemmer.

Khan fortæller udenfor Højesterets bygninger, at den lokale Jirga på 40-50 mænd har sendt folk ud for at dræbe hans broder og ham selv.

Så vidt sagen er beskrevet har jirgaen udstedt en fatwa om de fire unge kvinder og to mænd. Kvinderne blev dræbt den 30. maj, udtaler Afzal Khan og påkalder sig fire vidner. Fem mænd fra hans familie skulle dræbes som ”modvægt” imod kvinderne.

Modstridende

The Daily Bhaskar rapporterer modstridende, at en menneskeretaktivist ved navn Farzana Bari har mødt et par af de dømte kvinder og vil bringe dem levende til domstolen. Hun udtaler, at de ikke frygter for deres liv.

At fatwa-dommen er udstedt bekræfter den lokale politimand Abdul Majeed Afridi i henhold til AFP. Han udtaler, at beslutningen først var at dræbe mændene og bagefter kvinderne. Men mændene stak af.

Kvinderne skulle således indtil videre være i sikkerhed og politimanden har sendt en ekspedition til landsbyen for at redde dem. Kvinderne har ikke lov til at forlade deres hjem lige nu.

Manglende bevis

Politimanden Afridi mener ikke, det kan bevises, at de unge mænd og kvinder har været samlet ved brylluppet. Videoen kan være doktoreret for at skabe splid, siger han.

[pagebreak]Afridi mener, at det hele drejer sig om en strid mellem to lokale klaner. Videoen er optaget og udsendt for at tilsvine den ene klans gode navn og rygte. Faktisk siger han, at optagelserne er tre år gamle.

Trods en ordre fra Pakistans Højesteret har det endnu ikke været muligt at fremvise kvinderne levende.

Andre oplysninger

En højerestående myndighedsperson, kommissæren for Hazara regionen i Pakistan, Khalid Khan Omerzai, siger at det udelukkende er et familiespørgsmål, og at en jirga slet ikke er involveret.

”Familien så de unge danse med hinanden og blev pinligt berørt, så de besluttede at slå dem alle ihjel,” udtaler han til Newsweek Pakistan.

Kommissæren bekræfter at mændene er flygtet, og at han har meddelt familien, at de ikke må skade kvinderne eller tage konsekvenserne. Otte mennesker er arresteret.
Informationsministeren for provinsen Khyber Pakhtunkhwa udtaler til AFP, at alle er i live og ikke behøver frygte noget. Byen ældre har forsikret, at der ikke vil ske dem noget.

System ændres

Lederen for FNs afdeling for menneskeret mener, at sagen viser kvinders vilkår i Pakistan og andre lande, hvor deres rettigheder er undertrykte.

I selve Pakistan er der, rapporterer Global Voices Online, til stadighed forsøg på at få jirga-systemet kendt ulovligt, fordi det er vanskeligt at styre landet med parallelse retssystemer.

En stammeleder udtaler til GV, at hverken i islam eller efter regler for de lokale stammesamfund er der hjemmel for den omtalte grad af brutalitet.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.