Seks tips til god morgenkarma

17. feb 2012
Slip for morgener med gråd og hyl. Lifecoach Sarah Tornøes giver gode råd om konfliktfrimorgener.

Arrrgh!

Et kik på uret fortæller dig, at du og ungerne skal ud af døren i en helvedes ruf. Men der er dømt flitsbuer, trodsalder og besværlige flyverdragter.

Du besvarer børnenes protester med en vred stemme, og hører dig selv true dine elskede børn med at droppe fredagsslikket. Bagefter tænker du: Hvad gik der galt?

Lyder det scenario bare nogenlunde bekendt? Så læs lifecoach Sarah Tornøes tips til at få familien op af fjernene og ud af døren - uden konflikter.

Tip nummer et: Forberedelse

Du vinder ikke guld uden forberedelse. Gennemtænk din morgen, inden den går i gang, råder Sarah Tornøe. Læg børnenes tøj frem aftenen før. Pak gymnastiktasken, smør madpakken, dæk morgenbordet.

”Så kan du bruge mere tid på at være nærværende med dine børn. Jo mere nærværende du er, jo færre konflikter, vil du opleve,” siger Sarah Tornøe.

Tip nummer to: God morgen, fars øjesten!

Hvis dagen starter med stress, ender din morgen med garanti med konflikt, siger Sarah Tornøe. Giv børnene et kærligt godmorgen og brug fem minutter på at hygge om dem, mens de vågner.

”Når I har siddet fem minutter og børnene ved, at de er blevet hørt og set, har de lettere ved at acceptere, at der er den dagsorden, og at vi skal ud døren," siger Sarah Tornøe.

Tip nummer tre: Spis sammen


Lav nogle regler for, hvordan I spiser morgenmad sammen. Må fjernsynet være tændt og hvornår? Må man få sukker på havregrøden, eller er det kun i weekenden?

”Spis på samme tid. Det betyder, at alle skal sidde ved bordet, inden man går i gang med at spise – også voksne,” siger Sarah Tornøe.

Tip nummer fire: Du skal selv hygge dig

Din sindsstemning smitter af på børnene, siger Sarah Tornøe. Derfor skal du også huske, at du skal hygge dig om morgenen. Sæt noget godt musik på anlægget, lav din yndlings te.

”Beslut dig for at tale pænt til dine børn. Folk siger ofte til mig, at de kommer til at råbe, fordi de har så travlt. Men det tager i virkeligheden ikke længere tid at sige tingene på en ordentlig måde,” siger Sarah Tornøe. [pagebreak]

Tip nummer fem: Læg tøjet i bunker inden afgang

Læg børnenes flyverdragter, huer, vanter og tasker frem, så de er klar. Fem minutter inden du vil have dem i tøjet siger du: 'Søde børn, om fem minutter skal vi ud af døren'.

”Det er godt at forberede børnene på, at de skal til at være færdige med deres leg på forhånd. Hvis min søn seks-årige søn, Jonathan, ligger og ser fjernsyn, så er han mentalt forberedt på, at der er fem minutter tilbage, og at han måske ikke kan se programmet færdig," siger Sarah Tornøe.

Tip nummer seks: Gør tøjoplevelsen sjov

Det kan godt være, at det aldrig bliver en fest at tage vanter og halstørklæde på. Men du kan jo forsøge at gøre det lidt sjovt, siger Sarah Tornøe.

Hun sætter altid et lidt rocket stykke musik på, når hun skal have sønnen Jonathan (seks år) og Olivia (tre år) ud af døren. Så skifter tempoet ligesom lidt, og børnene ved, at det er tøj-tid, fortæller hun.

Sarahs bonus-tip: Det positive fokus

”Når vi spiser morgen morgenmad, har vi en runde, hvor vi taler om, hvad vi glæder os til den dag. Det gør vi for, at alle skal få et indblik i hinanden liv. Derudover handler det om, at få fokus på det positive i sit liv,” siger Sarah Tornøe.

Man må selvfølgelig gerne snakke om triste ting i familien. Men morgenbordet er ikke det rigtige sted, og det her giver god morgen-karma hele vejen rundt, lyder det.

Sarah huskeregel: Børn glemmer tiden

”Og så skal man bare vide, at et barn på tre år er meget i nuet. Hvis min datter Olivia ser sin dukke, der mangler en sutsko, så glemmer hun mine beskeder," siger Sarah Tornøe, der fortsætter:

"Det er ikke, fordi hun ikke vil samarbejde. Men hun skal så tages i hånden stille og roligt, mens jeg siger: 'Olivia, du skal have tøj på', og fører hende hen til tøjbunken."