Seks råd mod bevidstløse møder

3. nov 2011
Hvis man skal gøre møderne bedre, skal man holde et møde og møderne.

Går du til møder, hvor du bevidstløs slår dig ned med en kop kaffe, mens koncentrationen fordufter i almindelig kedsomhed? Så kan du muligvis få noget ud af mødekonsulent Ditte Wulffs gode råd.

”Når man kan se, at man under mødet, når de mål, der er sat, får man en fornemmelse af, at der er et formål med de ting, der diskuteres. Så er der større chancer for, at man vågner op af møde-disen,” siger Ditte Wulff, mødekonsulent i Mødehuset.

”Rigtig mange mennesker går til faste ugentlige møder i deres afdeling og tæller minutterne, mens et næsten identisk møde-scenario udspiller sig. Det dur ikke, mener Ditte Wulff.

Manglende forberedelse og en rutine præget ramme om mødet er opskriften på at spilde en god mulighed for at få en lettere og mere velfungerende hverdag på arbejdspladsen, siger Ditte Wulff.

Råd nummer et: Tag jer sammen

Det første råd hun giver folk er altid, at de skal møde forberedt op. Det betyder, at de har taget stilling til mødedagsordenen på forhånd. Det skærper din egen interesse for mødet, og det gør dig mere aktiv under mødet.

”Mit første råd er altid: tag en beslutning om, at I vil have noget ud af jeres møder,” siger Ditte Wulff.

Råd nummer to: Snup et møde om møderne

Hvis man skal løfte et dødssygt møde, skal det ske i flok, siger Ditte Wulff. Derfor skal I have en snak om, hvad I forventer af hinanden.

”En god ide er at lave et møde om møderne. De par timer er altså givet godt ud, hvis man holder mange møder. Alle skal tage stilling til, hvad de vil have ud af møderne,” siger Ditte Wulff.

Råd nummer tre: Prøv noget nyt!

Det er en god ide at lege med møde-formaterne. Se på de fysiske rammer, der bidrager til vanerne. Prøv at fjerne dem.

”Vi sidder fast i, hvad et møde er. Problemet er, at det bidrager til de kedelige, ensformige møder, hvor folk går i mentalt koma. Hvis man skal tænke nyt, kan for eksempel være en god ting at sige, at der ikke må være noget bord. Så bliver man måske nødt til at gå en tur eller stå op, og det forandrer mødet. Prøv det i det mindste,” siger Ditte Wulff.

Råd nummer fire: Byt roller

”Det kan være en god ide, at lade mødeleder-kasketten gå på omgang. Hvis man altid bare har været deltager, så sidder man fast i rollen – det gælder også mødelederen. Det kan være, at man to uger i træk har ansvaret for at lede møderne,” siger Ditte Wulff.

Hvis alle er tvunget til at lede mødet, er de nødt til at tage stilling til, hvordan man får et godt møde.

Råd nummer fem: Fjern ’eventuelt’

De fleste mødedagsordner slutter med punktet ’eventuelt’. Men eventuelt er en slags skraldespand, der fungerer som opsamlingspunkt for uforberedte emner, siger Ditte Wulff:

”Drop det! Det punkt skal væk. Det er en undskyldning for ikke at forberede sig ordentligt. Hvis man har noget vigtigt, der skal med til mødet, må man tage stilling til det, før man når til ’eventuelt’.”

Råd nummer seks: Flyt fokus til resultater

På mange møder tildeler man et punkt et fast tidsrum, hvor man diskuterer emnet. Tid er ikke nogen god målestok at skære et godt møde fra. En bedre ramme er at fastlægge, hvilke mål man vil nå med at debattere emnet.

Hvis emnet er ’ny hjemmeside’, og det man ønsker at opnå er at finde et bureau, der kan lave den. Så skal dette mål være klart for enhver. Og når man når det, går man videre.

faktaboks

”Det er ærgerligt, at den danske mødekultur er præget af vanetænkning. Det er dumt, for der er et stort potentiale til at et møde kan være fantastisk. Et godt møde giver god energi og fokus på den opgave man står over for. Det betyder igen, at al den tid man arbejder uden for mødet bliver lettere og mere værdifuld."

Ditte Wulff, mødekonsulent i Mødehuset.