'Flere smittede har været om bord på det samme fly,' lyder det. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Fly med coronasmittede landet i København

16. jun 2020, 12:15
Styrelsen for Patientsikkerhed er ved at opspore passagerer om bord på fly, hvor der befandt sig smittede.

Seks personer, der var om bord på det samme fly fra Pakistan til København 6. juni, er konstateret smittet med coronavirus.

Det har Styrelsen for Patientsikkerhed kunnet konstatere gennem arbejdet med smitteopsporing, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Der er tale om fire personer, der har været smitsomme, mens de var om bord på flyet.

I forbindelse med smitteopsporingen er der efterfølgende fundet yderligere to smittede.

Men der kan være flere smittede, oplyser styrelsens konstituerede direktør, Anette Lykke Petri, i pressemeddelelsen.

- I vores arbejde med kontaktopsporing har der tegnet sig et mønster, hvor flere smittede har været om bord på det samme fly, siger hun.

- Det drejer sig indtil videre om seks personer. Heraf har fire været smitsomme på det tidspunkt, hvor de har befundet sig om bord på flyet. Vi kan dog ikke udelukke, at vi i vores opsporingsarbejde finder flere.

Styrelsen er i gang med at opspore de passagerer fra flyet, der har siddet i nærheden af de fire og derfor potentielt kan være smittet med coronavirus.

Der er tale om fly nummer PK8771 fra Islamabad i Pakistan, der er landet i Københavns Lufthavn den 6. juni. Der var 318 passagerer om bord.

Det er ikke oplyst, om de smittede fortsat befinder sig i Danmark, da det er personfølsomme oplysninger.

Men Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at de smittede har været med flyet med henblik på indrejse i Danmark. De er blevet opfordret til at isolere sig, efter at de er blevet testet positive for coronavirus.

Styrelsen kan ikke oplyse, om der er tale om danske eller udenlandske statsborgere.

- Denne sag illustrerer rigtig godt, hvorfor det er så vigtigt, at vi alle stadig husker at holde afstand og holde god hygiejne, siger Anette Lykke Petri.

- Covid-19 er meget smitsom, og man kan være smittet uden selv at være klar over det. Derfor kan der gå mange dage, fra en person bliver smittet, til man bliver testet positiv, og i den periode kan man nå at smitte andre.

Alle passagerer, der har været om bord på flyet, opfordres til at være særligt opmærksomme på symptomer på coronavirus.

Hvis man har mistanke om, at man kan være smittet, anbefales det, at man isolerer sig og booker tid til en test eller kontakter sin læge. Det er dog vigtigt, at man ikke møder uanmeldt op hos lægen.

Myndighederne opfordrer desuden kraftigt til, at man holder sig hjemme i 14 dage, hvis man vender hjem fra en rejse til andre lande end Tyskland, Island og Norge.

/ritzau/