Se om dit job kan give dig kræft

15. jun 2011
Dit job kan øge risikoen for kræft: Læs her hvilke typer kræft du bør holde øje med.

Det er langt fra tilfældigt, hvilken kræftform vi risikerer at blive ramt af. Det kan hænge sammen med, hvilket arbejde vi har haft.

Det viser en række videnskabelige rapporter om kræft og erhverv i Danmark, som Kræftens Bekæmpelse har lavet. Rapporterne dokumenterer, at vi risikerer at få bestemte typer kræft, alt efter hvilken branche vi har arbejdet i.

75 brancher

For eksempel har mænd, der arbejder meget af deres liv på stålværker, en overrisiko på 70 procent for at få kræft i struben. Mens kvinder indenfor rengøring har næsten dobbelt så stor risiko for kræft i livmoderhalsen som andre kvinder.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Avisen.dk har samlet tal for 75 brancher fra rapporterne fra Kræftens Bekæmpelse lige fra murere, til hotelansatte og politifolk.

Kræft i din branche

- Klik dig videre fra 12 hovedgrupper

 1. Fødevare
 2. Jern og metal
 3. Transport
 4. Træindustri
 5. Frisør og rengøring
 6. Politi og forsvar
 7. Bygge og anlæg
 8. Hotel og restauration
 9. Landbrug og grønne job
 10. Grafisk produktion og journalistik
 11. Offentligt kontor og finans
 12. Undervisning og omsorg

Hvor farligt?

Læs mere hos Kræftens Bekæmpelse om de forskellige kræftformer, herunder om behandling og hvor stor risikoen er

Om tallene:

Alle tal er udtryk for hvor stor overrisikoen for den bestemte kræfttype er i forhold til andre lønmodtagere. De forskellige kræftformer er mere eller mindre hyppige, så tallene siger ikke noget om, hvor stor risiko der generelt er for at få den ene eller anden slags kræft. Men tallet siger, hvor meget over risiko man i gennemsnit har, når man har arbejdet i en bestemt branche.