Bådee Mattias Tesfaye og Pernille Rosenskrantz-Theil har flere år som fagligt aktive bag sig. Foto: Mads Claus Rasmussen / Claus Bjørn Larsen / Scanpix

Nye ministre på plads: Så mange har fortid i fagbevægelsen

27. jun 2019
Knap halvdelen af Mette Frederiksens nyudnævnte ministre har tidligere slået deres folder i fagbevægelsen. Se hele listen her.

Listen over ministre i Mette Frederiksens nye regering ligger nu klar, og mens samtlige nyslåede ministre har længere eller kortere karrierer på Christiansborg bag sig, har en række af dem også en fortid som ansatte eller aktive i fagbevægelsen. 

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er Mette F.'s ministerhold

Øverst på ministerlisten står naturligvis statsminister Mette Frederiksen, der fra 2000 til 2001 var ungdomskonsulent i LO, før hun for første gang blev valgt ind i Folketinget. 

Hverken Nikolai Wammen eller Jeppe Kofod, der besidder de magtfulde finans- og udenrigsministerposter, har været tilknyttet fagbevægelsen, og faktisk skal man helt ned til den ottende minister på listen for at finde den næste med faglig baggrund. 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Der er til gengæld også tale om en herre med en betragtelig erfaring, da Mogens Jensen, nyudnævnt minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling, arbejdede som konsulent i det daværende LO fra 1987 til 2005.

Sosu'er og murere

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har i to omgange været ansat i fagbevægelsen - først som konsulent og rådgiver i FOA i 2008. 

Siden skiftede hun til 3F, hvor hun arbejdede som ledelseskonsulent fra 2009 til 2011, hvor hun for tredje gang tog en tørn i Folketinget. 

En anden S-profil med lang erfaring som fagligt aktiv er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der som ung murerlærling var bestyrelsesmedlem i Murernes Fagforening i Aarhus, og senere blev formand for 3F Ungdom.

Derudover har han i mange år arbejdet som faglig sekretær i 3F med ansvar for at organisere nye medlemmer og forhandle nye overenskomster på plads.

Som murersvend oplevede Mattias Tesfaye på egen hånd konsekvenserne af en faglig konflikt i 2007, da 100 håndværkere på en byggeplads i København nedlagde arbejdet i protest mod, at han var blevet fyret af den nu hedengangne entreprenør-gigant E. Pihl & Søn. 

Fyringen kom angiveligt, fordi Mattias Tesfaye skulle have forsøgt at overtale en gruppe tyske murere til at melde sig ind i 3F. 

- Byggelederen sagde til mig, at jeg ikke må snakke med de tyske murere i arbejdstiden. Dertil sagde jeg, at jeg ville have mulighed for også i arbejdstiden at snakke med mine kolleger om at melde sig ind i fagforeningen - og så skrev han en fyreseddel, sagde Mattias Tesfaye om episoden til DR

Tiden i 3F stoppede i 2012, da han tiltrådte som næstformand for SF. 

Tæt på formanden

Peter Hummelgaard, der snuppede posten som beskæftigelsesminister i Mette Frederiksens nye regering, har fra 2014 til 2015 været ansat som politisk konsulent i 3F's forbundssekretariat i København. 

Ligesom det er tilfældet for flere af de nye ministre, sluttede tiden i fagbevægelsen også for Peter Hummelgaard, da han blev valgt ind i Folketinget. Det skete efter valget i 2015. 

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen var fra 2009 til 2011 ansat som konsulent i LO, mens minister for udviklingssamarbejde, Rasmus Prehn, runder listen over fagligt aktive ministre af. 

Han var fra 2001 til 2002 projektleder i LO.