Se hvorfor pædagogerne knokler om foråret

11. nov 2013, 07:00
Her er forklaringen på, hvorfor daginstitutionsledere sparer på budgettet først på året.

Ingen vikarer først på året, masser af penge til indkøb sidst på året. Som Avisen.dk har beskrevet, er det en virkelighed, mange pædagoger vil genkende.

Her er en kort forklaring af en af de vigtigste mekanismer, der er på spil ifølge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh.

Han siger, at problemet opstår i daginstitutionerne på grund af den stramme styring af kommunernes økonomi.

Hunderæd for at bryde ramme

Hvis kommunerne overskrider deres budgetter, bliver de straffet økonomisk, og det er de hunderædde for.

Kommunerne udstikker derfor en kraftig ordre til lederen i den enkelte daginstitutionen om, at han eller hun under ingen omstændigheder må overskride budgettet.

Og samtidig giver kommunerne meget lille eller slet ingen mulighed for at overføre penge til næste år.

Hvorfor det? Fordi de frygter at muligheden for at overføre penge, kan betyder, at budgetterne pludselig ramler, hvis mange overfører og pludselig trækker pengene ud på en gang, forklarer professoren.

"I praksis sker det bare ikke, så længe muligheden for at overføre ikke fjernes," siger Per Nikolaj Bukh.

Bufferen, der vokser

Samlet betyder de to ting, at lederne er nødt til operere med en buffer i budgettet. De holder igen med at bruge eksempelvis fra vikarkassen. Men nogle gange bliver de for forsigtige.

”Problemet opstår, hvis bufferen bliver for stor. Så kan du ikke overføre den. Så er du nødt til at brænde den af. For det er trods alt bedre at bruge penge på lim og pap end slet ikke at bruge dem, og der er grænser for, hvor mange vikarpenge, du kan bruge i årets to sidste måneder,” siger Per Nikolaj Bukh.

I 2012 brugte kommunerne 5,3 milliarder kroner mindre, end de havde lov til. Det taler for, at forsigtighedsprincippet er bredt anvendt i de 98 kommuner.

Per Nikolaj Bukh mener, at løsningen blandt andet findes i at tillade daginstitutionernes bedre muligheder for at overføre penge til næste års budget. Det er nemlig noget, kommunerne selv kan bestemme.