Se, hvad du kan blive, når du bliver gammel

17. feb 2013, 06:00
Landsbypedel eller blæksprutte? Kommunerne opfinder job til de 4.000 mennesker, der det næste halve år kan gøre krav på et seniorjob.

Vil du ende dit arbejdsliv iført uniform og kørende på en segway? eller hvad med et job som kommuneguide eller landsbypedel?

I kommunerne har fantasien frit spil. Op mod 4000 arbejdsløse over 55 år kan det næste halve år gøre krav på et fuldtidsjob i kommunen til ordinær løn. Men de må ikke udføre opgaver, som kommunens fastansatte allerede løser.

Se her, hvad du kan blive, hvis du har ret til seniorjob i Hjørring Kommune:

Landsbypedel:

En person der kan holde, rent, rydde sne og lave mindre reparationsopgaver i nærmiljøet.

Mentor:

Et korps af ældre, der kan støtte arbejdsløse, få børn og unge op om morgenen, støtte børn, der skifter daginstitution eller være voksenven.

Piccoline:

Arbejdsopgaver som husmor/bedstemor i institutioner eller som køkkenhjælp samme steder. Hjælper med mødeklargøring, rensning af kaffemaskiner og papirhåndtering på kontorerne. Kan deles af flere institutioner.

Kommuneguide:

En kommuneguide kører rundt på en segway i uniform, og uddeler foldere og turistbrochurer eller guider nordmænd på vej, når færgerne kommer ind. I vinterhalvåret lærer de sprog og går til hånde hos de lokale turistforeninger. Der findes allerede 15 fleksjobbere i kommuneguide-korpset, men det kan udvides.

Frivilligassistent:

Der forventes et stigning i antallet af borgere, der vil være frivillige. Det vil seniorjobberne som frivilligassistenter kunne hjælpe med at organisere og sætte i værk. Frivilligassistenten vil kunne deles af flere frivillige organisationer.

Blæksprutte:

Seniorjobbere, der sendes ud for at hæve kvalitet og trivsel for borgere og medarbejdere i en periode. De kan være undervisningsassistenter, gårdvagter, opdatere hjemmesider, holde opsyn med skranker, fungere som inspirator, indretningshjælp eller assistere med sund kost i foreningslivet.

Seniorjob

Seniorjob-ordningen giver ret til at få et job i kommunen på almindelige ansættelsesvilkår, hvis du opbruger din dagpengeret mindre end 5 år før efterlønsalderen.

Retten gælder kun for dem, der er medlem af efterlønsordningen.

Seniorjob er blevet særlig attraktivt, fordi mange ældre står til at ryge ud af dagpengesystemet. For dem er alternativet til seniorjob kontanthjælp.