Tæt på verden: Se her: Sidestillet med ægteskab at dyrke sex

9. jul 2013, 10:15
En skilsmissesag i Indien stiller sex lig giftemål. Mænd der bryder et forhold kan blive anklaget for voldtægt, hvis de ikke blev gift.

En domstol i den indiske delstat Tamil Nadu har bekræftet en dom fra en lavere domstol, der betyder, at har et par sex før ægteskab, kan forholdet blive sidestillet med et ægteskab, beretter GlobalPost, the Hindu og andre.

Højesteret i Madras mener, at vælger et par at følge deres seksuelle lyster, må de tage konsekvensen efterfølgende. Dommen, der har medført megen opmærksomhed, hænger sammen med en sag om børnebidrag.

Den aktuelle sag, der skulle dømmes anden gang i juni, handlede om et samlevende par med to børn, hvor manden nægtede at betale børnebidrag, da samkvemmet ophørte. Hans argument var, at parret aldrig var blevet gift.

Traditioner

Sagen og den tilsyneladende uheldigt udformere tekst bag dommen ramler ind i indiske traditioner og påvirkning af vestlige og mere løsslupne normer for sex. Men på samme tid bruges lovgivning om voldtægt imod mænd, der efter lange seksuelle forhold afviser at gifte sig med en partner.

Så sagen handler i praksis om en forsmået partner kan have ret til skilsmissebidrag. Debatten handler om de grænser, der ikke er sat i indisk lovgivning og som kan føre til et væld af nye sager.

I Indiens førende religioner sættes jomfrudom højt, hvorfor autoriteter anser sig berettigede til at blande sig i folks private forhold og benytte forhåndenværende love som redskab. Af den grund bliver frivilligt samkvem sammenblandet med voldtægt.

Og er sex det samme som et falsk løfte om ægteskab?

Graviditetstest

I delstaten Madhya Pradesh har man i juni gennemført et massebryllup, men først skulle alle brudene gennemgå test for graviditet, og var de med barn kunne de ikke deltage i ceremonien.

Feminister i indien tager dette som endnu et eksempel på, hvordan konservative forsøger at kontrollere kvinders kroppe, Men der er flere faktorer bag, skriver Global Post.

At 350 kvinder blev testet for jomfrudom afvises af de ansvarlige, der siger at formålet var at identificere gifte, der snød sig til endnu et ægteskab for at score en statslig medgift på 1.750 kr. uretmæssigt.

Sanskritisering

De testede kvinder kom fra det oprindeligt Gond-folk, der ikke tager jomfrudom særligt højtideligt. Formålet var tilsyneladende at tvinge Gond-parrene til at underkaste sig hinduistiske normer. Den slags kaldes “sanskritisering.”

Andre folkeslag har også afvigende normer fra hinduistiske. I Himachal Pradesh er det helt OK for en kvinde at have 5 ægtemænd samtidig. Blandt Bhils-folkeslaget, der bor i adskillige indiske delstater, opfordrer man direkte de unge til at “se sig omkring” for bedre at kunne udpege den rette livspartner.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.