Se Danmarks nye whiskybælte

8. nov 2013, 09:22
Skanderborg er den kommune i Danmark, hvor borgerne i gennemsnit har det allerbedst. Østjyske byer ved Aarhus er det nye Nordsjælland.

Skanderborg er mest kendt for sin festival og det smukke søhøjland. Men nu kan Skanderborg også bryste sig af at være den kommune i Danmark, hvor borgerne har det allerbedst målt på blandt andet beskæftigelse og sundhed.

Det fremgår af en undersøgelse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. I undersøgelsen bliver borgerne i hver kommune rangeret på ikke mindre end 16 områder – blandt andet beskæftigelse, indkomst, sundhed og uddannelse. Her viser det sig, at borgerne i Skanderborg især gør sig bemærket med relativt mange i arbejde, gode indkomster, mange fødsler og godt helbred.

De 58.000 indbyggere i Skanderborg Kommune er i gennemsnit på livets solside, bekræfter viceborgmester Tage Nielsen (R).

”Vi kan glæde os over, at folk i Skanderborg generelt er ret veluddannede og tjener rimeligt godt. Og så vil jeg fremhæve vores gode skoler, fine faciliteter til idræt og fritid samt fantastisk natur blandt andet i søhøjlandet,” siger Tage Nielsen.

At kommunens indbyggere har overskud, kan Poul Martin Bonde tale med om. Han er talsmand for Smukfest (Skanderborgfestivalen) og bor i landsbyen Hylke ved Skanderborg.

”Hylke er kendt for borgernes store frivillige engagement i sportsklubber og ungdomsklubber. Folk har overskud og lyst til at engagere sig i foreningslivet,” fortæller Poul Martin Bonde.

Ifølge ham er kommunen også begunstiget af en rigtig god beliggenhed.

”Vi ligger et rigtigt godt sted i forhold til infrastruktur. Man kan sagtens bo her og arbejde i Aarhus eller Horsens. Det er et stort plus, når folk overvejer at flytte hertil,” siger Poul Martin Bonde.

Det nye whiskybælte

Ud over Skanderborg er to andre østjyske kommuner (Favrskov og Silkeborg) med i top ti over de områder, hvor borgerne har det bedst. Er Østjylland ved at gøre Nordsjælland rangen stridig som Danmarks smørhul?

”Ja, vi ligger i hvert fald på linje med whiskybæltet på mange punkter – til dels også i forhold til indkomster,” siger viceborgmester Tage Nielsen.

På top ti over kommuner, hvor borgerne har det bedst, er fem kommuner nord for København: Egedal, Allerød, Gentofte, Lyngby-Taarbæk og Hillerød.

Læs mere om sagen på A4

Her har borgerne det bedst

  1. Skanderborg
  2. Egedal
  3. Favrskov
  4. Allerød
  5. Gentofte
  6. Lyngby-Taarbæk
  7. Hillerød
  8. Solrød
  9. Viborg
  10. Silkeborg

Hvordan har din nabo det?
Se hele kortet her

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd for Ugebrevet A4.