Foto: Claus Bjørn Larsen/Ritzau Scanpix

Efter tv-dokumentar: Scandinavian Star-sagen igen op i Folketinget

8. maj 2020, 21:40
På baggrund af dokumentar om mordbranden på Scandinavian Star i 1990 har et flertal i Folketinget nu anmeldt en forespørgselsdebat om, hvad regeringen agter at gøre for at komme en opklaring nærmere

I en kommende forespørgselsdebat skal regeringen oplyse status for opklaringsarbejdet af mordbranden på Scandinavian Star, hvor 159 personer blev dræbt, skriver Information.

Regeringen skal også redegøre for, hvad den agter at gøre for at komme en opklaring nærmere. Det er et flertal på seks partier – S, DF, R, EL, SF og Alternativet – der nu har anmeldt forespørgselsdebatten, som vil komme på Folketingets dagsordenen før eller efter sommerferien.

Selv om det kun er godt et år siden, at Folketinget sidst havde en forespørgselsdebat om Scandinavian Star, så er der ikke mindst på baggrund af nye oplysninger i den dokumentarserie om mordbranden, som i marts og april har været sendt på DR, ifølge de seks partier en anledning til at diskutere sagen igen.

I seriens sjette afsnit kastede den norske forsikringsmægler Svein Dammen lys over kaskoforsikringen af skibet, og hans oplysninger understøtter spekulationer om et muligt motiv til mordbranden natten til den 7. april 1990, nemlig forsikringssvindel.

Forsikring fordoblet

Frem til en uge før branden havde Svein Dammen haft at gøre med kaskoforsikringen af Scandinavian Star. Da lød kaskoforsikringen på 12 millioner dollar. Men da skibet den 30. marts 1990 blev solgt for allerede næste dag at blive indsat på ruten Frederikshavn-Oslo, var kaskoforsikringen skiftet til et andet selskab og fordoblet til 24 millioner dollar. En uhørt høj sum, som Svein Dammen »stejlede« over, som han siger.

- Det er en vigtig sag, der stadig er uforløst. Den berører rigtig mange mennesker og forældes aldrig. Så det er fint at få det diskuteret, sigerJeppe Bruus (S).

Også Jens Rohde (R) peger på dokumentarserien:

- Med oplysningerne fra Svein Dammen må vi sikre, at forsikringssporet forfølges. Scandinavian Star er blevet et samfundstraume, som vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få opklaret.