H__nge__Gottlieb__B__gsted
Karsten Hønge (SF), Jette Gottlieb (Enhedslisten) og Bent Bøgsted (DF) er ikke imponerede over SAS. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix og Emil Helms/Ritzau Scanpix

Politikere raser over SAS: 'Det er langt ude'

8. apr 2021, 10:05
- Det er ubehøvlet både over for de danske ansatte, og det er ubehøvlet over for den danske stat, mener beskæftigelsesordfører Karsten Hønge (SF) om SAS, der sender 67 norske kabineansatte til København, mens de danske kabineansatte er på orlov.

570 danske kabineansatte venter på at vende tilbage til SAS. De valgte nemlig at tage to års orlov frem for en fyreseddel, da corona lammede flytrafikken.

LÆS OGSÅ: SAS vil lade norske ansatte tage danske arbejdspladser, mens danskere er tvunget på orlov  

Men de må væbne sig med tålmodighed, for SAS har valgt at sende 67 norske kabineansatte til København, der dermed skal varetage det job, som det danske kabinepersonale gik og ventede på, de skulle tilbage til.

SAS sparede omkring 100 millioner i fratrædelsesgodtgørelse på orlovsaftalen, og de SAS-ansatte kunne beholde uniformen, men skulle til gengæld direkte på dagpenge.

Det er ubehøvlet både over for de danske ansatte, og det er ubehøvlet over for den danske stat
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører SF

Den sag kan du læse mere om her.

Det ikke kun kabinepersonalet, der mildt sagt er skuffede over deres arbejdsgiver. SAS' metode har også fået politikerne op af stolene. Karsten Hønge, der er beskæftigelsesordfører for SF, sparer ikke på gloserne:

-  Det er jo langt ude. At man i ly af corona og i lyset af en utrolig generøs stat i Danmark, der sender hjælpepakker og giver milliardlån til SAS, benytter sådan en chance til at presse de ansatte. Det er ubehøvlet både over for de danske ansatte, og det er ubehøvlet over for den danske stat, siger han til A4 Overenskomst.

En omgangsskrue

SAS fik et lån på 4,3 milliarder kroner af den danske stat i august. Samtidig har virksomheden gjort brug af lønkompensationsordningen og arbejdsfordelingsaftalen.

-  I gamle dage kaldte man det en omgangsskrue, når lønmodtageren i et firma fik presset deres arbejdsgiver til mere i løn, for så at lønmodtagerne i et andet firma kunne presse deres arbejdsgiver. Det her er en omgangsskrue med modsat fortegn. De kaster de ansatte ud i en konkurrence mod hinanden, og i midten sidder SAS og gnider sig i hænderne. Det er ekstrem hårdhudet arbejdsgiverpolitik, siger Karsten Hønge.

Det er mest rimeligt, at SAS kalder det personale tilbage, som de selv har sendt på orlov, før de henter personale ned fra Norge
Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører Dansk Folkeparti

Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, tvivler på, om metoden vil holde i Arbejdsretten.

-  Det er mest rimeligt, at SAS kalder det personale tilbage, som de selv har sendt på orlov, før de henter personale ned fra Norge. Jeg synes, den danske fagforening skal tage sagen til Arbejdsretten for at finde ud af, om det er lovligt, at SAS bruger en ordning, der er skabt på grund af corona til at sende medarbejdere på orlov, for så at lade nordmænd overtage deres arbejde.

SAS er delvist ejet af den danske og den svenske stat samt en række aktionærer. Den norske stat har solgt sine aktier fra i 2018, men der er stadig norske aktionærer.  

Ufine metoder

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Jette Gottlieb mener, at konstruktionen af SAS' ejerskab gør det muligt for SAS at flytte rundt på personale:

- Det her minder om en hovsa-løsning, og den er uholdbar. Det her skal selvfølgelig undersøges til bunds, især i lyset af at SAS er delvist statsejet. Og så skal ejerkredsen finde en løsning, så de ikke spiller deres ansatte ud mod hinanden. Desuden skal den norske og den danske fagforening for kabinepersonale straks tale sammen og finde en løsning. Ellers er det, at de begynder at kæmpe mod hinanden, siger hun og fortsætter:

Det er ikke fordi, jeg ikke forstår, at SAS bliver nødt til at reagere i lyset af, at luftfartstrafikken nærmest ikke eksisterer, men metoderne virker ufine
Jette Gottlieb, arbejdsmarkedsordfører Enhedslisten

- Det tyder på, at SAS i den grad er ude med riven. Det så man dem også være forbindelse med, at de sendte 1.800 medarbejderne på arbejdsfordeling for nyligt. Det er ikke fordi, jeg ikke forstår, at SAS bliver nødt til at reagere i lyset af, at luftfartstrafikken nærmest ikke eksisterer, men metoderne virker ufine.

Jette Gottlieb henviser til, at SAS sendte 1.800 på arbejdsfordeling i oktober heriblandt også det kabinepersonale, der ikke er på orlov. Medarbejderne fik 24 timer til at svare på, om de ønskede at gå på arbejdsfordeling, eller om de ville tage en fyreseddel.

A4 Overenskomst har forsøgt at få en kommentar fra SAS om årsagen til, at virksomheden har indgået en aftale, der sender 67 danske arbejdspladser til Oslo. 

LÆS OGSÅ: SAS vil lade norske ansatte tage danske arbejdspladser, mens danskere er tvunget på orlov  

SAS har afvist at stille op til interview, men har i stedet sendt et skriftligt svar. Her svarer SAS' presseafdeling ikke på A4 Mediers spørgsmål om, hvorfor man har valgt at love 67 danske arbejdspladser væk til norske ansatte. 

- I lyset af den igangværende pandemi og det hårde konkurrencemæssige landskab, vi ser foran os efter COVID, er der behov for løbende tilpasning af forretningen - med det mål at skabe er stærkt SAS og sikre skandinavisk infrastruktur og job. SAS foretager løbende vurderinger fra et økonomisk, ressource- og kommercielt perspektiv, lyder det i mailsvaret fra Carsten Hansen, forhandlingsleder i SAS.

A4 Overenskomst har også forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Han er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelser.