Ole_Falster_2
Ole Falster og hans kolleger er frustrerede over, at SAS har opsagt lokalaftalerne. Foto: Maja Vang

SAS-ansatte rystede: 'Det føles som chikane'

30. sep 2020, 16:16
SAS har opsagt lokalaftaler, og det kan mærkes, fortæller Ole Falster, der har været ansat i lufthavnen i over 30 år. Han skal til at arbejde op til 25 timer mere om måneden.

Vilkårene for de SAS-ansatte, der ikke var blandt de 1.593, der mistede jobbet i slutningen af juni, er blevet forringet.

LÆS OGSÅ: Lokalaftaler i lufthavnen opsagt: Vil presse ansatte ned i løn

Kabinepersonale og piloter har fået besked om, at de skal gå markant ned i løn og arbejdstid, hvis de vil beholde deres job. Og de er langt fra de eneste, der er ramt. For som A4 Arbejdsliv kunne fortælle den 31 august, så har SAS opsagt alle lokalaftaler. En af dem, der tydeligt kan mærke det, er den 57-årige Ole Falster.

Han er ansat som lufthavnsoperatør og plejer at have syv nattevagter i træk for derefter at have fri i syv dage. Det var det, man havde aftalt i lokalaftalen.

- På den måde var det humant at arbejde om natten, siger han.

Men da lokalaftalerne er blevet opsagt, skal han allerede fra næste uge arbejde fire dage nat, så har han halvanden døgn fri for så at overgå til morgenvagter.

Det betyder 25 timer ekstra arbejde om måneden, og det er også slut med at have fri hveranden weekend
Ole Falster, Lufthavnsoperatør

- Vi fik i går besked om, at vi skal til at arbejde i toholdsskift allerede fra om fem dage. Det var det varsel, vi fik. Vi var alle dybt rystede. Det føles som chikane. Vi får ødelagt hele vores arbejdsmønster og privatliv. Det betyder 25 timer ekstra arbejde om måneden, og det er også slut med at have fri hver anden weekend siger han til A4 Arbejdsliv.

Der skal være en gulerod

Ole Falster fortæller, at han og kollegerne meget gerne vil være med til at betale den regning, der er efter coronakrisen har lammet flytrafikken, og det føler han også, de har gjort.

- Vi vil gøre rigtig meget for at redde virksomheden, og vi har allerede taget en lønnedgang på 13 procent under krisen, og vi er også begyndt at betale vores frokost selv, men det skal ikke være permanente løsninger, som ledelsen ønsker. Der skal være en gulerod, når krisen er overstået. Det virker til, at de udnytter til fulde, at lokalaftalerne er opsagte, siger han.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik den 31. august 2020 en trepartsaftale om en ny og midlertidig arbejdsfordelings-ordning. Den betyder, at medarbejderne i en situation med nedgang i arbejdet deles om det tilbageværende arbejde, således at arbejdsgiverne kan fastholde medarbejderne, selvom der ikke er arbejde nok. Medarbejderen kan i perioder uden arbejde få supplerende dagpenge.

Det er blandt andet den aftale, som SAS bruger i forhold til piloter og kabinepersonale, og det er også den ordning, der kan ramme Ole Falster og hans kolleger.

- Jeg kunne forestille mig, at vi også skal på den ordning på et tidspunkt, og jeg tror, en del vil være villige til det for en periode, men vi har jo nok ikke så meget at skulle have sagt.

Ole Falster griner opgivende på spørgsmålet om, hvordan stemning er på arbejdspladsen.

- Folk er så frustrerede, og jeg kan godt frygte, at der snart kommer sygemeldinger, siger Ole Falster, der har været ansat i lufthavnen siden 1989.

LÆS OGSÅ: Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

SAS er i alvorlig krise. Passagertallet er i august i år faldt med næsten 73 pct. i forhold til august sidste år.

Serie: Kastrup i knæ

Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde har mistet deres job i takt med at hjælpepakkerne er rindt ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie:

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: Nu får Ole besked, om han er fyret

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Søren mistede sit drømmejob i SAS: 'Man slipper ikke livet i luften'

Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi

Carsten blev fyret fra lufthavnen: 'Man bliver først klog, når man har mistet'

Carsten blev genansat i lufthavnen: 'Det er som at komme hjem

'Frida blev fyret fra Jet-Time: 'Det ramte mig som et granatchok'

Jesper blev fyret i lufthavnen: Stressende ikke at kende fremtiden