SarahOphelia
Sarah Ophelia Møss har altid arbejdet meget. Hun synes ikke, der er plads til typer som hende på arbejdsmarkedet. Foto: Privat

Iværksætteren Sarah arbejder 70 timer om ugen: Arbejdstiden i Danmark begrænser os

6. aug 2020, 08:35
Sarah Ophelia Møss er iværksætter og arbejder ofte 70-80 timer om ugen. Det mener hun ikke, at vores arbejdsmarked er indrettet til. I det hele taget synes hun, at arbejdstiden i Danmark begrænser os: "Det giver ingen mening, at vi skal arbejde det samme antal timer, fra vi er 20, til vi er 70".

37 timer om ugen er normalt det, vi forbinder med at arbejde fuld tid. Men for Sarah Ophelia Møss minder det mere om deltid.

Hun er iværksætter og driver undervisningsvirksomhederne Ophelia Invest, Forlaget Penge og Nordic Invest Camp. Samtidig driver hun to investornetværk på Facebook.

LÆS OGSÅ: Vi laver masser af pseudoarbejde

Normalt arbejder hun mellem 70 og 80 timer om ugen. Hun gør det, fordi hun kan, og fordi det er det, hun er god til:

- Nogle har det let i sociale relationer, men for mig er de lidt svære at navigere i. Jeg har eksempelvis ingen venner, jeg har kendt gennem mange år, og jeg har hverken mand eller børn endnu. Til gengæld trives jeg godt på arbejdsmarkedet, fortæller Sarah Ophelia Møss til A4 Arbejdsliv.

Den 40-årige iværksætter erkender, at det netop er, fordi hun ingen forpligtelser har på hjemmefronten, at hun kan lægge så mange timer i jobbet. Men hun synes samtidig, at der skal være mulighed for, at man gør netop det uden, at man bliver betragtet som en stakkel, eller man bliver kaldt arbejdsnarkoman. Det har hun selv prøvet adskillige gange.

Vi skal som samfund være påpasselig med at mose folk ned i en kasse, hvor arbejdstiden hedder 8-16.
Sarah Ophelia Møss, virksomhedsejer

-   Det er unødvendigt. Jeg har selv valgt at arbejde så meget. Det er helt naturligt for mig. Og så kan det godt være, at det ikke er det for dig. Vi er alle sammen forskellige og har forskellige behov, og både arv og miljø spiller ind.

Og netop den pointe er vigtig for hendes budskab. Hun mener nemlig, at det i højere grad skal være muligt at arbejde mere end normen på 37 timer eller mindre for den sags skyld.

- I det hele taget skal vi skabe et arbejdsliv, der giver mening for den enkelte og lade arbejdstiden være langt mere fleksibel og flydende. Det, jeg harcelerer mest imod, er, at arbejdsmarkedet er så firkantet. Vi skal som samfund være påpasselig med at mose folk ned i en kasse, hvor arbejdstiden hedder 8-16. For forældre med små børn kan 37 timer være for meget. Mens unge mennesker, inden de får børn, måske sagtens kan arbejde 50 timer om ugen. Det giver ingen mening, at vi skal arbejde det samme antal timer, fra vi er 20, til vi er 70.

Ændring med den nye generation

Sarah Ophelia Møss, der er uddannet sociolog, mener ikke, at årsagen til, at hun selv lægger, de mange timer i jobbet, skyldes, at hun driver sin egen virksomhed. Hun knoklede ligeså meget, da hun var lønmodtager.

- Da jeg var 21, havde jeg et fuldtidsjob i et køkken, ved siden af arbejdede jeg deltid i en bager. Det falder mig naturligt at arbejde meget. Jeg kan lide at gøre en forskel med mit arbejde. Da jeg arbejdede på en benzintank på Amager i halvandet år, handlede det eksempelvis for mig om at bringe et lille smil frem på læberne hos hver enkelt kunde, forklarer hun.

Hun har svært ved at definere, hvem der har ansvaret for, at vores arbejdsmarkedet er ”så firkantet”, som hun selv beskriver det.

- Både fagforeningerne, arbejdsgiverne og lønmodtagerne kan være med til at ændre kulturen. Men jeg føler faktisk, at der er ved at ske en ændring i den yngre generation.

Hvorfor skal vi eksempelvis møde klokken otte om morgenen, når mange af os er B-mennesker?
Sarah Ophelia Møss, virksomhedsejer

Sarah Ophelia Møss har ti ansatte. De er alle omkring de 20 år og er timeansatte, hvilket vil sige, at de får løn for det antal timer, de bruger på at arbejde.

-  De unge er super inspirerende og knalddygtige. De er vokset op med YouTube og sociale medier, så på det område kan jeg lære rigtig meget, og så er de super fleksible. Jeg kan skrive til dem klokken 23 lørdag aften: ”Kan vi holde et møde i morgen?”, og så svarer de fleste ”ja”.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Skamfuldt at syge­melde sig med stress

Med mere fleksible arbejdstider, mener Sarah Ophelia Møss også, at man kan løsne op for den brokkekultur, som hun mener, der er i landet.

- Jeg oplever, at vi danskere er rigtig gode til at brokke os. Jeg tror på, at hvis vi skaber et mere fleksibelt arbejdsmarked, så vil der være bedre plads til os alle sammen. Hvorfor skal vi eksempelvis møde klokken otte om morgenen, når mange af os er B-mennesker?

Vi må ikke arbejde mere end 48 timer

I Danmark må man som lønmodtager ikke knokle ubegrænset. Arbejdstiden er både reguleret af et EU-direktiv og af overenskomsterne. Det forklarer Lotte Dickow Schmidth, der er advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- Arbejdstidsdirektivet er et EU-arbejdsmiljødirektiv, der skal beskytte arbejdstagerens sikkerhed og sundhed. Direktivet gælder ikke direkte i Danmark, da det er regler, der skal gennemføres i dansk ret. Det er de bl.a. via overenskomsterne. Hovedreglen efter arbejdstidsdirektivet er, at man som arbejdstager ikke må arbejde mere end 48 timer om ugen i gennemsnit i en periode på fire måneder. Det er niveauet, der også skal respekteres i overenskomsterne.

De lønmodtagere, der ikke er beskyttet af en overenskomst, er beskyttet af en lov, der gennemfører direktivet. Men de timelønnede løst ansatte er ikke beskyttet på samme måde.

- Efter dansk praksis er det sådan, at man måler arbejdstiden hos den enkelte arbejdsgiver, men der verserer en sag ved EU-domstolen i øjeblikket, der handler om, om arbejdstiden skal måles i forhold til den enkelte lønmodtager i stedet for. Hvis arbejdstiden skal måles i forhold til den enkelte lønmodtager, bliver det også interessant, hvordan ansvaret for overholdelsen af 48-timers-reglen skal fordeles mellem arbejdsgiver og lønmodtager.

Det er ifølge Lotte Dickow Schmidth arbejdsmarkedets parter, der har aftalt i overenskomsterne, at en almindelig arbejdsuge i Danmark er 37 timer.